Blog zielarski

Zielarskie Centrum Wiedzy

baner plantago

Trawa żubrówka (hierochloe odorata) – jakie ma właściwości lecznicze?

Rodzina: wichlinowate (łac. Poaceae)Rodzaj: turówka (łac. Hierochloe)Gatunek: turówka wonna (łac. Hierochloe odorata)Synonimy: turówka wonna, żubrówka, sweetgrass Turówka wonna to bylina…

...

Rodzina: wichlinowate (łac. Poaceae)
Rodzaj: turówka (łac. Hierochloe)
Gatunek: turówka wonna (łac. Hierochloe odorata)
Synonimy: turówka wonna, żubrówka, sweetgrass

Turówka wonna to bylina z rodziny wichlinowatych. Występuje w Eurpie oraz w strefach umiarkowanych Azji i Ameryki Północnej. W Polsce jest szczególnie znana ze swojej obecności w popularnej Żubrówce. Obecnie jest rośliną podlegającą ochronie gatunkowej. Dzięki dużej zawartości kumaryn, turówka wydziela charakterystyczny, anyżkowy aromat, który staje się intensywniejszy po ususzeniu rośliny. Z tego względu jest często stosowana w przemyśle perfumeryjnym. Jest również surowcem zielarskim, stosowanym głównie w formie naparów, jako remedium na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Żubrówka zawiera w sobie wiele cennych substancji aktywnych. Oprócz wspomnianych kuaryn, znajduje się w niej kwas kumarynowy, ferulowy i melilotowy. Turówka wonna od stuleci była znana i stosowana nie tylko w medycynie ludowej wielu kultur (przez Indian Ameryki Północnej, a także w wielu miejscach w Europie), ale również przy różnego rodzaju świętach. Stosowano ją jak kadzidło, przepędzano za jej pomocą złe duchy, a także wykorzystywano przy technikach relaksacyjnych. Z turówki wyplatano również kosze, a niektóre plemiona indiańskie wykorzystywały ją, jako substytut tytoniu.

Działanie i zastosowanie:

  • przynosi ulgę w przypadku niestrawności
  • ułatwia trawienie
  • stosowana jako kadzidło sprzyja relaksacji i działa wyciszająco
  • można stosować ją do aromatyzowania potraw

Dawkowanie:

Napar: 1 łyżeczkę rozdrobnionego suszu zalać szklaną gorącej wody i zaparzać pod przykryciem przez kwadrans. Spożywać 1-2 szklanki w przypadku problemów z trawieniem
Nalewka: 1-2 źdźbła trawy włożyć do butelki z 60-70% alkoholem. Można dodać odrobinę cukru. Odstawić w ciemnym miejscu na kilka dni. 

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Tur%C3%B3wka_wonna 
http://niepodlewam.pl/trawa-zubrowka-uprawa-i-odpornosc/

Szukasz surowca zielarskiego z artykułu?

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *