Zielarskie Centrum Wiedzy

Zioła na cholesterol – naturalne sposoby na obniżenie poziomu cholesterolu

cholesterol

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi może prowadzić do miażdżycy, a w konsekwencji do choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu. Zrozumienie, czym jest cholesterol, jaką funkcję pełni w naszym organizmie oraz jak drobne zmiany nawyków, a także wsparcie naturalnymi sposobami, w tym ziołami, mogą sprawić, że wysoki cholesterol, miażdżyca i inne schorzenia odejdą w niepamięć. W tym artykule dowiesz się o mocy konkretnych ziół, które mają zbawienny wpływ na zdrowie serca oraz układu naczyniowego.  

Czym jest cholesterol?  

Cholesterol to tłuszczowy związek chemiczny, który pełni wiele ważnych funkcji, takich jak: 

  • synteza witaminy D3 
  • synteza hormonów (takich jak kortyzon, progesteron, estrogeny i testosteron) 
  • tworzenie kwasów żółciowych – pomaga w trawieniu tłuszczów 
  • udział w budowie i funkcjonowaniu tkanek komórkowych 
  • udział w funkcjonowaniu komórek nerwowych, szczególnie komórek mózgowych 

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Skoro pełni tak wiele istotnych funkcji, to dlaczego jego wysokie stężenie powoduje schorzenia?  

Różnica między „dobrym” a „złym” cholesterolem 

Cholesterol całkowity dzieli się na kilka grup. Spośród nich najważniejsze znaczenie mają: 

  • LDL„zły” cholesterol – jego zwiększona ilość przyczynia się do powstawania blaszek miażdżycowych w ścianach tętnic. 
  • HDL„dobry” cholesterol – chroni ściany tętnic przed rozwojem miażdżycy. 

Z tego wynika, że aby uniknąć chorób układu naczyniowego, należy dążyć do zachowania balansu między cholesterolem LDL i HDL, w wyniku którego ilość HDL będzie przeważająca nad LDL. 

Naturalne sposoby na zdrowy cholesterol 

Oto kilka kroków, które warto podjąć by osiągnąć pełnie zdrowia układu naczyniowego: 

  1. Dieta – należy unikać produktów z wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Źródłami takich kwasów są oczywiście produkty wysoko przetworzone, ale także produkty pochodzenia zwierzęcego ( szczególnie podroby, wieprzowina, wołowina, baranina oraz częściowo drób i produkty mleczne). Lepiej sięgnąć po zdrowsze tłuszcze zawarte w awokado, orzechach, oleju lnianym czy chudym mięsie (indyk).  
  1. Aktywność fizyczna – nadwaga i otyłość przyczyniają się do wysokiego poziomu cholesterolu. 
  1. Używki – palenie i picie alkoholu mogą prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi,  udaru oraz niewydolności serca. Aby zmniejszyć ryzyko powstania chorób układu krążenia, najlepiej jest zrezygnować lub przynajmniej ograniczyć używki do minimum. 
  1. Zioła na cholesterol – warto rozważyć wprowadzenie ziół do swojej diety. Preparaty ziołowe mogą pomóc w obniżeniu cholesterolu i stanowić nieocenione wsparcie w osiągnięciu zdrowego układu naczyniowego. 

Poniżej znajduje się lista najskuteczniejszych ziół w walce z wysokim cholesterolem. 

Mieszanki obniżające poziom cholesterolu 

Na obniżenie cholesterolu bardzo popularne są mieszkanki ziołowe Ojca Grzogorza Sroki, Ojca Klimuszki oraz innych zielarzy, które zawierają specjalnie opracowane kompozycje ziół wspierające układ krążenia. Często bazują one na ziołach takich jak czosnek, karczoch, mniszek lekarski, głóg i ostropest plamisty – poznajmy zatem te zioła bliżej i dowiedzmy się jakie właściwości zdrowotne mogą nam zaoferować. 

Czosnek – pomoc w walce z miażdżycą 

Czosnek pospolity (łac. Allium sativum)  najbardziej znany jest ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Jest wspaniałym sojusznikiem w sezonie jesienno-zimowych, kiedy to występuje fala przeziębień. Jego mniej znanym, ale równie istotnym działaniem jest możliwość zmniejszenia hipercholesterolemii (stanu, w którym poziom „złego” cholesterolu jest wyższy od normy). Dodatkowo, może obniżać poziom lipidów we krwi, w szczególności ogólnego cholesterolu i LDL, dzięki czemu zmniejsza ryzyko powstania miażdżycy.  

Karczoch – zioło na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów 

Karczoch zwyczajny  (łac. Cynara scolymus) ma szczególne właściwości żółciopędne oraz normalizujące czynności wątroby, dzięki czemu ułatwia trawienie tłustych pokarmów. Wykazuje działanie ochronne i regeneracyjne dla komórek wątroby. Zawarte w nim polifenole obniżają poziom glukozy, a także cholesterolu i trójglicerydów. Dodatkowo flawonoidy karczocha wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, co może zapobiegać chorobom układu krążenia. Co ciekawe, badania wykazują, że ekstrakt z karczocha ma  właściwości ochronne przed stresem oksydacyjnym, który powstaje na skutek stanów zapalnych. To oznacza, że może być bardzo pomocny w leczeniu miażdżycy tętnic i jej późniejszych skutków. 

Mniszek lekarski – naturalny lek w walce z cholesterolem 

Mniszek lekarski ( łac. Taraxacum Officinale) jest remedium na wiele dolegliwości. Zaliczany do roślin leczniczych, ma wachlarz właściwości, który nie ma końca. Mniszkiem można leczyć problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunki czy niestrawność. Ponadto sprawdzi się w dolegliwościach dotyczących pęcherza, wątroby, a także stanów zapalnych skóry. W kontekście zdrowia układu krążenia mniszek wykazuje działanie obniżające ilość lipidów całkowitych, trójglicerydów oraz cholesterolu. Co więcej, ekstrakty z korzenia i liści mniszka częściowo hamują proces tworzenia komórek tłuszczowych i redukują akumulację tłuszczu w dojrzałych komórkach. Oznacza to, że mogą być realnym wsparciem w walce z otyłością.  

Głóg – roślina wspierająca zdrowie układu krążenia 

Właściwości głogu (łac. Crataegus) wykorzystuje się w leczeniu dolegliwości trawiennych, takich jak biegunka czy niestrawność. W medycynie chińskiej stosuje się go w celu usprawnienia trawienia oraz poprawy krążenia. Preparaty z liści głogu poprawiają funkcje serca i przepływu krwi w naczyniach wieńcowych, a także wspierają leczenie arytmii. Jego działanie przyczynia się do obniżenia zawartości lipidów we krwi, w tym trójglicerydów i cholesterolu. Wykazuje znaczną redukcje podwyższonego cholesterolu oraz zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Co więcej, głóg ma działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwutleniające. 

Ostropest plamisty – zioło na obniżenie poziomu cholesterolu i wsparcie wątroby 

Ostropest plamisty (łac. Sylibum marianum) jest szczególnie ceniony ze względu na bogactwo cennych składników i właściwości leczniczych. Zawarta w ostropeście sylimaryna działa żółciopędnie, detoksykująco, przeciwzapalnie, chroni komórki wątrobowe i neutralizuje wolne rodniki. Jest nieoceniona w obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi, a dodatkowo hamuje tworzenie się blaszek miażdżycowych, co czyni ostropest świetnym naturalnym remedium w leczeniu hipercholesterolemii. 

Wszystkie te zioła są niezwykle skuteczne w walce z wysokim poziomem cholesterolu, trójglicerydów oraz miażdżycą i stanowią cenne wsparcie dla układu naczyniowego. Warto pamiętać, że kluczowe dla osiągnięcia zdrowia jest połączenie odpowiednich nawyków żywieniowych, regularnej aktywności fizycznej oraz systematycznego stosowania ziół. Działając na wszystkich tych płaszczyznach, znacząco zmniejszamy szanse na pojawienie się jakichkolwiek schorzeń. 

Bibliografia: 

  • Prozdrowotne właściwości karczocha zwyczajnego (Cynara scolymus L., Asteraceae) – Renata Nurzyńska-Wierdak, Andrzej Sałata, Rafał Stepaniuk 
  • Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – potencjalne właściwości prozdrowotne – Bernadetta Lis, Dorota Grabek-Lejko 
  • Głóg (Crataegus monogyna (L.), Crataegus oxyacantha (L.)) – cenną rośliną leczniczą – Dominika Król  
  • https://rozanski.li/48/sylimaryna-sylimarol-i-ostropest/ 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *