Cat’s claw (łac. Uncaria tomentosa) – kora w kawałkach
Rodzina: marzanowate (łac. Rubiaceae)
Rodzaj: czepota (łac. Uncaria)
Gatunek: czepota puszysta (łac. Uncaria tomentosa)
Surowiec: kora w kawałkach
Synonimy: koci pazur, czepota puszysta, vilcacora
Opis kociego pazura:
Koci pazur jest gatunkiem liany – występuje w Ameryce Południowej, Azji i Afryce. Pnącze dorasta do 30 m, posiada czterokanciastą łodygę, sercowate liście i główkowate, biało-żółte kwiatostany. Owocem jest torebka.
W składzie cat's claw znajduje się wiele substancji - alkaloidy, flawonoidy, katechiny, fitosteroidy, trójterperny i glikozydy.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Zarówno kora, jak i łodygi oraz liście liany czepoty od dawna wykorzystywane były przez plemiona indiańskie. Szczególnie popularne były i są na terenie Peru. Korę kociego pazura stosowano wspierająco w trakcie różnego rodzaju infekcji i przeziębień. Substancje vilcacory mogą stymulować pracę układu immunologicznego, łagodzić objawy infekcji oraz pomagać w osiąganiu poprawnej ogólnej kondycji organizmu. Vilcacora może także wzmacniać procesy antyoksydacyjnie. Badania nad korą czepoty puszystej rozpoczęły się w latach 70-tych XX wieku. Ze względu na specyficzne właściwości smakowe, koci pazur często był zalecany wspomagająco w diecie osób z zaburzeniami łaknienia i apetytu. Z powodu właściwości wpływających na cykl menstruacyjny, kobiety wspomagały się korą czepoty jako naturalnym środkiem pomagającym w antykoncepcji. Korę cat's claw wykorzystywano do przygotowywania nalewek i wyciągów, stosowano zewnętrznie do okładania ran i miejsc ukąszeń przez jadowite zwierzęta.
Przeciwwskazania do stosowania:
Produkt niewskazany dla kobiet w ciąży i karmiących.
Źródła:
- https://natura-akacka.pl/pl/n/Vilcacora-koci-pazur-i-jej-zdrowotne-wlasciwosci/5
- http://www.mobot.org/MOBOT/research/APweb/