Catuaba cięta

Catuaba była używany przez tubylcze ludy jako remedium o profilu przeciwbólowym i uspakajającym. Ma działanie antybakteryjne i antywirusowe, wzmacnia odporność. Roślina jest również popularnym afrodyzjakiem, poprawiającym męską erekcję. Zwalcza uczucie przemęczenia.

Więcej szczegółów

Nowość

6,59 złbrutto
6,28 złnetto

6,59 zł za szt.
Ten produkt nie występuje już w magazynie

Porównaj

Produkty powiązane

 
Więcej informacji

Catuaba 

Rodzina: meliowate (Meliaceae)

Rodzaj: Trichilia

Gatunek: Trichilia catigua

Synonimy: catawba

Inne nazwy: roślina miłości, catagua, chuchuhuasha, caramuru

Surowiec: kora cięta catuaby

Catuaba to drzewo z rodziny meliowatych, występuje w lasach deszczowych Amazonii, głównie na terytorium Brazylii. Jego właściwości prozdrowotne zostały odkryte przez tubylcza ludność i po dziś dzień kora catuaby jest popularnym surowcem leczniczym. W języku Indian catuaba oznacza „dająca siłę”. Drzewo catuaba bywa również nazywane drzewem miłości. Szczególnie korzystnie oddziałuje na nasza seksualność.

Przez rdzenna ludność Amazonii catuaba wykorzystywana była przede wszystkim jako środek przeciwbólowy i uspokajający. Dziś wiemy, że działa również antywirusowo i przeciwbakteryjnie oraz pomaga we wzmacnianiu odporności. Kora drzewa catuaba jest uważana za silny,  naturalny afrodyzjak i środek wzmacniający męska erekcję (może być stosowana w przypadku jej zaburzeń u starszych mężczyzn). Indianie uważają, że kora zwiększa intensywność doznań seksualnych. Dodatkowo korzystnie oddziałuje na układ nerwowy i pracę mózgu, ułatwia koncentrację i zmniejsza negatywny wpływ stresu. Delikatnie pobudza, poprawia nastrój i dodaje energii.

Kora catuaba zawiera cenne dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania składniki, przede wszystkim flawonaligniany.

Z kory catuaby przygotowuje się wiele różnorodnych specyfików o prozdrowotnym działaniu. Najpopularniejsze są napary (1-2 łyżeczki surowca na szklankę gorącej wody) oraz nalewki (surowiec zalany 60-procentowym alkoholem w proporcji 1:5). Intensywniejszy preparat uzyskamy, jeśli zrobimy odwar – 4 łyżki stołowe należy gotować przez 20 minut w litrze wody. Sproszkowana korę stosuje się również jako dodatek do potraw. 


Przeciwwskazania: 

Nie może być stosowana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Zaleca się robienie przerw po dłuższym okresie spożywania (po ok. 3 tygodniach).


Źródła:

https://www.herbs2000.com/herbs/herbs_catuaba.htm

https://www.anniesremedy.com/erythroxylum-catuaba.php

http://www.rain-tree.com/catuaba.html

Path: > > > Catuaba cięta
 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: