Rodzina: Cucurbitaceae
Rodzaj: Cayaponia
Gatunek: Cayaponia tayuya
Inne nazwy: Tayuya, taili
Surowiec: korzeń cayaponii
Korzeń Cayaponia tayuya stosowany jest od stuleci przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej. Słynie z właściwości przeciwzapalnych i przeciwbólowych.
Cayaponia tayuya pochodzi z amazońskich lasów deszczowych. Jest pnączem i dorasta nawet do 12 m wysokości. Ma grube i masywne korzenie, drobne liście ma drobne, a kwiaty niewielkie, o żółtawym zabawieniu.
Korzeń Cayaponia od stuleci jest wykorzystywany mieszkańców Ameryki Południowej ze względu na widoczne działanie prozdrowotne. Jest bogaty we flawonoidy, cayaponozydy, saponiny, sterole oraz glukozydy. Zawarte w nim składniki bioaktywne działają przede wszystkim przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Sprzyja detoksykacji organizmu i podnosi odporność. Z prozdrowotnych właściwości tej rośliny warto skorzystać, gdy zmagamy się z różnego rodzaju bólami, stanami zapalnymi stawów i problemami skórnymi. Indianie z Peru i Boliwii stosują korzeń jako remedium na bóle stawów, bóle menstruacyjne, a także po ukąszeniach węży.
Przeciwwskazania: Ze względu na brak właściwych badań, nie powinny go stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Do użytku zewnętrznego.
Do zastosowań zewnętrznych.
Napar : (1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans) Naparem należy przemywać chorobowo zmienioną skórę lub robić z niego okłady.
Źródła:
http://www.rain-tree.com/tayuya.htm#.W658mfaYRhH
http://docplayer.net/42532265-Technical-data-report-for-tayuya-cayaponia-tayuya.html
http://www.oca-brazil.com/Herbstayuya.htm
https://zdrowie831.wordpress.com/2017/02/18/niezla-ziolka-czesc-10/