Cha de bugre - mielone liście tradycyjnie używane w leczeniu skaleczeń oraz odchudzaniu przez rdzenną ludność Ameryki Południowej.
Rodzina: Boraginaceae
Rodzaj: Cordia
Gatunek: salicifolia
Synonimy: Cordia ecalyculata Vell.
Surowiec: mielony liść
Nazwy etniczne: Chá de bugre, kawa de bugre, porangaba, cafezinho,chá-de-negro-mina, laranjeira-do-mato, rabugem claraiba, de bugre, cha de frade, louro-salgueiro, louro-mole, boid d'inde, bois d'ine, coquelicot, grao-do-porco, bugrinho
Chá de bugre małe drzewo, rosnące do 8-12 metrów w wysokości. Rdzennie występuje w Brazylii dominuje w rejonach Minas Gerais, Bahia, Akra i Goias. Wysteuje równeiż w tropikalnych rejonach Argentyny i Paragwaju. W Brazylii, drzewo jest botanicznie sklasyfikowane jako Cordia salicifolia, w Paragwaju natomiast występuje pod nazwą Cordia ecalyculata. Brazylijczycy tradycyjnie używają palonych czerwonych owoców rośliny do parzenia substytutu kawy, a także jako preparat odchudzający hamujący uczucie apetytu.
Preparaty i suplementy diety zawierające Cha de bugre coraz częściej pojawiają się na rynku USA i Europy zachodniej.
kofeina, potas, alantoina, kwas alantoinowy
- obniża apetyt
- redukuje cellulit
- zwiększa oddawanie moczu
- wzmacnia serce
- działa stymulująco
- działa antywirusowo ( virus herpes )
- opryszczka
Tradycyjne przygotowanie:
Napar: 2-3 gramy zalać wrzątkiem, pić 2-3 razy dziennie 30 minut przed posiłkami
Nalewka alkoholowa: można sporządzić nalewkę alkoholową w proporcji 4:1. 2-3 ml od dwóch do trzech razy dziennie.
Proszek można również kapsułkować.
Nie odnotowano
Jak wszystkie preparaty odchudzające Cha de bugre należy stosować z umiarem, aby uniknąć nieprzyjemnych skutków mogących wystąpić podczas odchudzania, tj: osłabienie, omdlenia związane z obniżonym uczuciem łaknienia.
http://www.rain-tree.com/chadebugre.htm#.WOU6bsmkKM8
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?cmd=Search&term=Cordia%20salicifolia&doptcmdl=DocSu