Chaparral (Larrea tridentata) liść mielony 50g
Chaparral jest rośliną o niezwykłych właściwościach. Od stuleci wykorzystywany był przez Indian Ameryki Północnej. Obecnie nie zaleca się spożywania liści chaparral, ale warto wiedzieć, że stosowany zewnętrznie do przemywania skóry, może pomóc w pozbyciu się dokuczliwego trądziku i innych problemów dermatologicznych.
Chapparal (łac. Larrea tridentata)
Rodzina: parolistowate (łac. Zygophyllaceae)
Rodzaj: (łac. Larrea)
Gatunek: (łac. Larrea tridentata)
Inne nazwy: chaparro
Surowiec: mielony liść chapparal
Opis rośliny:
Nazwa chaparral określa zimozieloną formację roślin, która występuje na Północy Meksyku i w Kalifornii. Rośliny wyrastają w miejscach, gdzie uprzednio występowały lasy twardolistne. Chaparro po hiszpańsku oznacza po prostu coś niskiego. Do roślin z grupy chaparral zaliczane są rośliny z wielu różnych rodzin, np. wrzosowatych, wawrzynowatych, dębów karłowatych, robinii i kaktusów. Wspólną cechą tych roślin jest przede wszystkim duża zawartość olejków eterycznych.
Jedną z roślin należących do grupy chaparral jest długowieczny krzew o tej samej nazwie. Dorasta on nawet do 6 m wysokości, ma zdrewniałe łodygi, a gdy kwitnie, pojawiają się na nim żółte kwiaty.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie chaparral:
Chaparral to roślina o wielu właściwościach. Wykorzystywana jest w medycynie naturalnej Indian Ameryki Północnej. Szamani indiańscy zalecali napar z liści chaparral jako środek wspomagający na problemy trawienne, stawy, przeziębienia oraz dokuczliwe miesiączki. Obecnie wiadomo, że liści chaparral nie należy spożywać. Może je stosować jedynie zewnętrznie do przemywania ran lub skóry z problemami dermatologicznymi, np. trądzikiem.
Surowiec jedynie do zastosowań zewnętrznych.
Przeciwwskazania do stosowania chaparral:
Nie stosować w przypadku ciąży i karmienia piersią.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Larrea_tridentata
https://en.wikipedia.org/wiki/Larrea_tridentata
https://www.wildflower.org/plants/result.php?id_plant=latr2