Chinowiec (Cinchona pubescens) - kora cięta
Chinowiec - drzewo z Ameryki Południowej dostarcza kory, bogatej w chininę. Wykorzystywane było w trakcie walki z malarią w XIX wieku.
Chinowiec (łac. Cinchona L.)
Rodzina: marzanowate (łac. Rubiaceae)
Rodzaj: chinowiec (łac. Cinchona)
Inne nazwy: drzewo chinowe
Surowiec: kora cięta chinowca
Opis rośliny:
Chinowce to drzewa lub krzewy z rodziny marzanowatych, które występują w Ameryce Południowej, w Andach. Rośliny te mają zimozielone duże, skórzaste, eliptyczne liście ułożone naprzemianlegle, a w porze kwitnienia wydają duże, zebrane w wiechy różowe kwiaty.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie kory chinowca:
Kora chinowca jest bogata w substancje, wśród których na uwagę zasługuje przede wszystkim chinina. W XIX wieku zaczęto wykorzystywać napar lub nalewkę z kory chinowca jako wspomagający środek na malarię. Stosowano go także ze względu na właściwości wzmacniające siły organizmu do walki z podwyższoną temperaturą ciała i bólem. Bardzo często specyfiki z kory chinowca zaleca się do przemywania trudno gojących się ran.
Przeciwwskazania do stosowania kory chinowca:
Kory chinowca nie mogą stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
https://rozanski.li/892/kora-chinowa-cortex-cinchonae-i-chinina/