Chlorella 100g
Nazwą Chlorella vulgaris określany jest gatunek zielonych alg morskich. Chlorella podobnie, jak np. spirulina zyskała miano tzw. superfood – pokarmu, który zawiera w swoim składzie wiele niezbędnych składników odżywczych.
Chlorella (Chlorella vulgaris)
Rodzina: Chlorellaceae
Gatunek: Chlorella vulgaris
Synonimy: zielone algi morskie
Surowiec: sproszkowane algi zielone
Opis rośliny:
Chlorella to gatunek alg morskich, a dokładniej alg zielonych. Należą do gromady zielenic. Najpowszechniejsza jest chlorella zwyczajna. Występuje w wodach słonych i słodkich.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie chlorelli:
Te niepozorne glony są uznawane za superfood, jako jedne z przyswajalnych źródeł do uzupełnienia żelaza, białka, soli mineralnych oraz witamin, zwłaszcza witaminy B12 i kwasu foliowego. Chlorella pomaga organizmowi w walce z anemią. Zasobna w witaminę A oraz luteinę poprawia zdolność prawidłowego widzenia. Ze względu na swoje właściwości wspierające procesy antyoksydacyjne, chlorella spowalnia procesy starzenia się organizmu, pomaga poprawiać sprawność umysłową oraz pobudza procesy regeneracji komórek. Ponadto usprawnia regulację cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Regularne spożywanie chlorelli pomaga w usuwaniu z organizmu metali ciężkich i korzystnie wpływa na całościowe funkcjonowanie organizmu. Chlorella jest często wybierana przez osoby będące na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej oraz przez sportowców.
Sproszkowane algi morskie maja lekko słony i grzybowy posmak. Mogą być stosowane jako dodatek do zup czy sosów.
Przeciwwskazania do stosowania chlorelli:
Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
http://rozanski.li/197/glony-jednokomrkowe-jako-pokarm-i-depurativa/
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/chlorella-dzialanie-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-superalgi-aa-HWRR-yEuT-UfK1.html
http://longevitas.pl/7-naukowo-udowodnionych-wlasciwosci-chlorelli/