Chuchuhuasi (Maytenus krukovii) to amazońska kora z drzewa o tej samej nazwie stosowana powszechnie w Ameryce Południowej w leczeniu reumatyzmu, bólu stawów, jako środek przeciwzapalny.
Rodzina: dławiszowate (łac. Celastraceae)
Rodzaj: Maytenus
Gatunek: Maytenus krukovii
Synonimy: Maytenus ebenifolia, M. laevis, Celastrus macrocarpus, Haenkea macrocarpa, M. macrocarpa, M. multiflora, M. terapotensis, H. multiflora
Inne nazwy: Chuchuhuasi,chuchuasi, chuchasha, chuchuhuasha, chucchu huashu
Surowiec: kora mielona
Chuchuhuasi to niezwykłe drzewo, które osiąga nawet 30 metrów wysokości i występuje w amazońskich lasach deszczowych. Ma dosyć duże, ok. 30- centymetrowe liście, a w porze kwitnienia wytwarza niewielkie, białe kwiaty. Pień drzewa chuchuhuasi pokryty jest bardzo twardą korą o rdzawym ubarwieniu. Kora chuchuhuasi pozyskiwana jest w Boliwii, Kolumbii, Ekwadorze i Peru.
Kora chuchuhuasi od stuleci wykorzystywana jest w medycynie naturalnej Ameryki Południowej. Przede wszystkim jako środek łagodzący bóle stawów i dolegliwości reumatyczne.
W korze chuchuhuasi znajduje się wiele cennych substancji bioaktywnych, m.in. katechiny, garbniki, triterpeny i alkaloidy.
W medycynie tradycyjnej kora chuchuhuasi wykorzystywana jest jako środek przeciwbólowy i przeciwzapalny (przede wszystkim przy problemach ze stawami). Jest również zalecana kobietom z zaburzeniami miesiączkowania. Delikatnie stymuluje układ immunologiczny do zwiększonego wysiłku. Uważana jest również za afrodyzjak.
Z kory tradycyjnie przygotowuje się odwary lub nalewki na 40-rocentowym alkoholu. Stosowane są one zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie do przemywania skory i robienia okładów.
Przeciwskazania: Produkt nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
http://biopark.org/peru/chuchuhuasi.html
https://rain-tree.com/chuchuhuasi.htm#.UcPAlaClfVO