Chuchuhuasi - kora mielona 50g
Chuchuhuasi (Maytenus krukovii) to amazońska kora z drzewa o tej samej nazwie stosowana powszechnie w Ameryce Południowej. Przez tamtejsze ludy uznawana za wsparcie między innymi pracy stawów.
Chuchuhuasi (łac. Maytenus krukovii)
Rodzina: dławiszowate (łac. Celastraceae)
Rodzaj: Maytenus
Gatunek: Maytenus krukovii
Synonimy: Maytenus ebenifolia, M. laevis, Celastrus macrocarpus, Haenkea macrocarpa, M. macrocarpa, M. multiflora, M. terapotensis, H. multiflora
Inne nazwy: Chuchuhuasi,chuchuasi, chuchasha, chuchuhuasha, chucchu huashu
Surowiec:
kora mielona chuchuhuasi
Opis rośliny:
Chuchuhuasi to niezwykłe drzewo, które osiąga nawet 30 metrów wysokości i występuje w amazońskich lasach deszczowych. Ma dosyć duże, ok. 30-centymetrowe liście, a w porze kwitnienia wytwarza niewielkie, białe kwiaty. Pień drzewa chuchuhuasi pokryty jest bardzo twardą korą o rdzawym ubarwieniu. Kora chuchuhuasi pozyskiwana jest w Boliwii, Kolumbii, Ekwadorze i Peru.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie kory Chuchuhuasi:
Kora chuchuhuasi od stuleci wykorzystywana jest w medycynie naturalnej Ameryki Południowej. Przede wszystkim służyła jako środek łagodzący bóle stawów. W medycynie tradycyjnej kora chuchuhuasi wykorzystywana była jako wsparcie dla procesów przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Bywała również zalecana jako pomoc kobietom w czasie miesiączki. Uważana również za afrodyzjak. Kora Chuchuhuasi może delikatnie stymulować układ immunologiczny do zwiększonego wysiłku.
W korze chuchuhuasi znajduje się wiele substancji, m.in. katechiny, garbniki, triterpeny i alkaloidy. Wyciągi z kory chuchuhuasi można stosować zewnętrznie do przemywania skóry i robienia okładów.
Przeciwwskazania do stosowania kory Chuchuhuasi:
Produkt nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
http://biopark.org/peru/chuchuhuasi.html
https://rain-tree.com/chuchuhuasi.htm#.UcPAlaClfVO