Cynamon cejloński - mielony 50g Promocja

Cynamon cejloński - mielony 50g

Cynamon cejloński mielony
Wysoka jakość.

Więcej szczegółów

0000172
Nowość

7,50 zł

7,50 zł za szt.
Ten produkt nie występuje już w magazynie

Porównaj

 
Więcej informacji

Cynamon cejloński

Rodzina: wawrzynowatych (Lauraceae)
Rodzaj: cynamonowiec (Cinnamomum)
Gatunek: cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verumi)


Opis rośliny:



Cynamonowiec cejloński to niewysokie drzewo z rodziny wawrzynowatych. Jest to wiecznie zielona roślina występująca na terenie południowo-wschodniej Azji (w Chinach, w Indiach). Dorasta do ok. 10 metrów wysokości, o zielonych podłużnych liściach oraz żółtych kwiatach zebranych w kwiatostany (wydzielają one dość charakterystyczną i niezbyt przyjemną woń). Obok cynamonowca chińskiego jest najpopularniejszym przedstawicielem drzew z rodzaju cynamonowców. Obecnie jest rośliną uprawianą na szeroką skalę. Jako surowiec wykorzystywana jest kora cynamonowca – ma ona bardzo przyjemny smak i zapach.


Zastosowanie i właściwości:



Pierwsze wzmianki na temat zastosowania kory cynamonowca pojawiają się już w Biblii. Wiemy, że cynamonowiec był znany i doceniany już w czasach starożytnych. Przede wszystkim był używany jako przyprawa, a także w różnego rodzaju rytuałach o charakterze religijnym w formie kadzidła. Cynamonowiec wykorzystywano również w dawnej medycynie, przede wszystkim w przypadku cukrzycy czy stanów zapalnych dróg oddechowych, gruźlicy oraz przy problemach z trawieniem. Zalecano go również jako środek przeciwbólowy np. przy migrenie lub w czasie menstruacji.

Niezwykłe walory smakowe oraz aromat kory cynamonowca sprawiają, że od dawien dawna uważana jest za niezwykle cenny i szlachetny dodatek kulinarny, stosowany w kuchniach wielu zakątków świata. Cejlońska odmiana cynamonowca jest bardziej aromatyczna niż jej chiński kuzyn. Z kory cynamonowca od wieków wytwarzane są olejki, stanowi ona również składnik wielu perfum. Cynamonowiec cejloński był uważany za surowiec luksusowy, był przedmiotem handlu, a także środkiem płatniczym.

Cynamon stosowany jako dodatek do potraw łagodnie pobudza apetyt oraz ułatwia procesy trawienia. Działa delikatnie rozgrzewająco i może być przydatny w przypadku walki z infekcjami, stanami zapalnymi i w przeziębieniu. Z ruloników kory cynamonu można również sporządzić smaczny napar, wystarczy łyżeczkę surowca zalać gorącą wodą i odstawić pod przykryciem na kilka minut. Doskonale rozgrzeje nas w długie zimowe wieczory. Jednocześnie należy pamiętać, że cynamonu nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Nie należy go również stosować w nadmiernych ilościach. Szklanka naparu dziennie będzie w sam raz.


Źródła:


http://rozanski.li/1152/kora-cynamonowca-cortex-cinnamomi-w-medycynie-i-hodowli-zwierzat/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamonowiec_cejlo%C5%84ski
Path: > > > Cynamon cejloński - mielony 50g
 
Dodatkowe informacje
6 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: