Czarnuszka siewna - ziarno 50g
Czarnuszka to niewysoka roślina rosnąca także w Polsce. Wykorzystuje się jej niewielkie, czarne nasiona o bardzo charakterystycznym smaku. Są bogate w wiele składników. Nasiona czarnuszki stosowali już starożytni Egipcjanie.
Czarnuszka (łac. Nigella sativa)
Rodzina: jaskrowate (łac. Ranunculaceae)
Rodzaj: czarnuszka (łac. Nigella)
Gatunek: czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa)
Inne nazwy: Nigella indica, cz arny kumin, czarny sezam,
Surowiec: ziarno czarnuszki
Opis rośliny:
Czarnuszka siewna należy do rodziny jaskrowatych. Występuje w rejonie Morza Śródziemnego oraz na zachodzie Azji. Dorasta do ok. 30-40 centymetrów wysokości. Jej kwiaty mogą przybierać różne barwy – niebieskie, zielone, białe, żółte. W ich miejsce pojawiają się mieszki owocowe, w których znajdują się ziarna.
Czarnuszka jest jedną z najstarszych roślin wykorzystywanych w celach zielarskich oraz przyprawowych. Dawniej sporządzano z niej również kosmetyki. Czarne jak smoła owoce czarnuszki kryją w sobie wiele składników – saponiny, olejek eteryczny, alkaloidy, tymochinon, kwercetynę, aminokwasy, olej.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie czarnuszki:
W medycynie tradycyjnej czarnuszkę stosowano na wiele przypadków. Nasiona wykorzystywano, aby wspomagać prawidłową pracę układu trawiennego i moczowego. Nasiona czarnuszki usprawniały pracę wątroby, a także pomagały regulować poziom cukru. Czarnuszka bywa stosowana także przy chorobach skórnych, takich jak pokrzywka, trądzik, łuszczyca. Czarnuszka wspiera procesy przeciwzapalne, a okłady z naparu z jej ziaren zalecano wspomagająco osobom cierpiącym na reumatyzm lub do przemywania wszelkich zranień, poparzeń czy owrzodzeń. Panie stosowały czarnuszkę do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.
Jako jedni z pierwszych, właściwości czarnuszki wykorzystywali starożytni Egipcjanie. Ziarna tej rośliny znaleziono w grobowcu Tutenchamona, a według podań, podobno stosowała je również słynąca z niezwykłej urody Kleopatra. Znali ją również w starożytnej Grecji i w Rzymie,
a w średniowieczu bardzo często była uprawiana w ogrodach przyklasztornych.
Z nasion czarnuszki przygotowywano napar. Można je również stosować jako dodatek do ulubionej herbaty czy kawy.
Przeciwwskazania do stosowania czarnuszki:
Czarnuszki nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Czarnuszka_siewna
http://rozanski.li/250/cottbus-cz-iii-schwarckmmell-plus/
Więcej informacji o czarnuszce znajdziesz na blogu: