Czeremcha zwyczajna (łac. Padus avium)
Rodzina: różowate (łac. Rosaceae)
Rodzaj: czeremcha (łac. Padus)
Syn. Prunus padus
Gatunek: czeremcha zwyczajna (łac. Padus avium)
Surowiec: owoc
Inne nazwy: czeremcha pospolita
Opis czeremchy
Czeremcha to krzew lub drzewo z rodziny różowatych. Dorasta nawet do 15 m wysokości. Ma dość rozłożystą koronę i zwisające gałęzie. Charakterystyczna jest jej ciemna kora, której zapach przypomina zapach migdałów. Ma jasnozielone, eliptyczne, gładkie liście. W porze kwitnienia pojawiają się na niej białe, intensywnie pachnące kwiaty. Owoce są kuliste, czarne, maja słodko-gorzki posmak.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie czeremchy
Owoce czeremchy to surowce od dawna znanym i stosowanym w medycynie tradycyjnej. Najczęściej przygotowuje się z nich napary, soki i dżemy, które zalecane są w stanach spadku odporności, ale wykazuje wiele innych właściwości prozdrowotnych. Łagodzi kaszel, ułatwia odkrztuszanie, a także pomaga obniżyć gorączkę. Wykazują również dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, działają na niego osłonowo, ułatwiają trawienie, a także poprawiają apetyt. Mają również korzystne oddziaływanie na układ krwionośny, pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi.
Wykazują również właściwości antybakteryjne, dlatego też w medycynie tradycyjnej napary z czeremchy stosowano również zewnętrznie do przemywania ran lub płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych.
Przeciwwskazania do stosowania czeremchy
Czeremchy nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci.
Źródła
- http://www.gramzdrowia.pl/arzt-henry-rozanski/herb/czeremcha-zwyczajna-prunus-padus-l-rosaceae.html