Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.) stanowi surowiec leczniczy i przyprawowy. Posiada szerokie spektrum zastosowań od obniżania cukru i cholesterolu po działanie przeciwpasożytnicze.
Rodzina: amarylkowate (łac. Amaryllidaceae) Rodzaj: czosnek (łac. Allium) Gatunek: czosnek niedźwiedzi (łac. Allium ursinum) Surowiec: ziele cięte
Opis rośliny:
Czosnek niedźwiedzi to bardzo popularna roślina z rodziny amarylkowatych. Rośnie w niemal całej Europie oraz Azji. W Polsce występuje głównie w górach i na wyżynach, jest objęty częściową ochroną gatunkową. Czosnek niedźwiedzi występuje na terenach leśnych, tworzy skupiska. Dorasta do pół metra wysokości, a jego zielone, podłużne i dość szerokie liście wyrastają bezpośrednio z cebulki. W okresie od kwietnia do maja kwitnie, wytwarzając białe drobne kwiaty zebrane w kwiatostany. Według podań ludowych czosnek niedźwiedzi jest pierwszą rośliną, którą spożywają niedźwiedzie po przebudzeniu się z zimowego snu. Ma on dodawać im sił i wigoru.
Właściwości:
Najsmaczniejsze są oczywiście świeże liście czosnku niedźwiedziego. Jednak również w formie suszonej zachowują one swoje walory prozdrowotne. Znajduje się w nich wiele składników, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Są to m.in. cysteina, alliina, tiosiarczki. witaminy B i C, saponiny, selen. Czosnek niedźwiedzi ma wiele dobroczynnych właściwości. Jest sprzymierzeńcem układu krwionośnego – działa osłonowo na żyły i ściany tętnic, zmniejsza ryzyko odkładania się płytek miażdżycowych; usprawnia procesy trawienia – stymuluje wytwarzanie żółci oraz soków żołądkowych, pomaga uregulować prawidłowy poziom cholesterolu; ponadto wspiera właściwe funkcjonowanie układu krwionośnego, wpływając na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Zastosowania:
Liście czosnku niedźwiedziego mają wiele różnorodnych zastosowań, które trzeba dobrać do własnych upodobań. Są one fantastycznym dodatkiem kulinarnym do zup, sosów, dań mięsnych – znajdą zastosowanie wszędzie tam, gdzie zazwyczaj stosujemy tradycyjny czosnek. Warto wiedzieć, że można z nich przygotować również napar. 1 łyżeczkę surowca należy zalać gorącą wodą lub mlekiem i zaparzać przez kilka minut. Napar można również stosować do przemywania ran.
Ostrożność w stosowaniu liści czosnku niedźwiedziego powinny zachować osoby chore na wrzody żołądka i dwunastnicy.