Rodzina: mirtowate (łac. Myrtaceae) Rodzaj: eukaliptus (łac. Eucalyptus) Gatunek: eukaliptus wlaściwy (łac. Eucalyptus globulus) Inne nazwy: Eucalypton, Symphyomyrtus Schauer Surowiec: liść cięty eukaliptusa
Opis rośliny:
Eukaliptus to drzewo z rodziny mirtowatych, którego ojczyzną jest Australia. Jednak obecnie spotkać go można na niemal wszystkich kontynentach. Jego wąskie, podłużne, lancetowate liście, które są przysmakiem koali, są z wierzchu ciemnozielone, a od spodu srebrzyste. Wydzielają charakterystyczny zapach przypominający kamforę. Produkuje się z nich olejek eukaliptusowy. Kwiaty eukaliptusa złożone są z wielu drobnych, jasnych pręcików.
Tradycyjne zastosowanie i właściwości prozdrowotne eukaliptusa:
Australijscy Aborygeni od wieków wykorzystywali prozdrowotne właściwości eukaliptusa. Liście stosowali na rany, poparzenia i ukąszenia. Przygotowywali z nich również napary. Stosowane były przy problemach z układem pokarmowym lub oddechowym.
Napar z eukaliptusa możemy wykorzystać do inhalacji tzw. parowek. Udrożnia drogi oddechowe, odtyka zakatarzony nos, ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Według tradycyjnych zaleceń może być stosowany w przypadku grypy, przeziębienia, infekcji gardła, przy problemach z zatokami. Można go również wykorzystać do płukania jamy ustnej – działa przeciwbakteryjnie, zapobiega stanom zapalnym i odświeża oddech. Ponadto łagodzi bóle mięśni i stawów. Z suszonych liści możemy zaparzyć napar (1-2 łyżeczki na szklankę gorącej wody) lub dodawać je do ulubionych herbat, tworząc własne kompozycje smakowe.
Przeciwwskazania:
Liście eukaliptusa są produktem bezpiecznym, jednak ze względu na brak badań, kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny najpierw skonsultować się z lekarzem lub fitoterapeutą.