Rodzina: fiołkowatych (łac. Violaceae) Rodzaj: fiołek (łac. Viola) Gatunek: fiołek trójbarwny (łac. Viola tricolor) Inne nazwy: bratki polne Surowiec: ziele cięte
Opis rośliny:
Fiołek trójbarwny to dwuletnia roślina z rodziny fiołkowatych, która występuje na terenie Europy i Azji. Zakwita w czerwcu i kwitnie aż do września. Pojawiają się na nim fioletowo-żółte kwiaty, które mają zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej. Stosuje się je również jako dodatek do win, syropów i olejów, jako środek aromatyzujący. Zyskały również dużą popularność w perfumiarstwie, ze względu na bardzo przyjemny zapach.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Ziele fiołka zawiera m.in. flawonoidy, rutozyd, luteolinę, witeksynę, orientynę, wiolantynę, saponarynę, kwas salicylowy, antyocjany, kwas kawowy i kumarynowy, które wywierają prozdrowotny wpływ na organizm człowieka.
W medycynie ludowej fiołek wykorzystywano na problemy trawienne – przy zaparciach, bólach brzucha, ze względu na działanie detoksykujące. Napar z ziela fiołka stosowano również zewnętrznie do przemywania skóry z problemami dermatologicznymi, a także do robienia okładu na bolące stawy. Duża popularność fiolek zyskał w XIX wieku, kiedy stał się odkryciem kosmetycznym – remedium na trądzik i cienie pod oczami. Klucz do sukcesu stanowiła regularność w stosowaniu fiolka, na efekty trzeba było poczekać czasem kilka miesięcy, ale ponoć były spektakularne.
Przeciwwskazania:
Fiołek nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.