Fiołek trójbarwny (łac. Viola tricolor)
Rodzina: fiołkowatych (łac. Violaceae)
Rodzaj: fiołek (łac. Viola)
Gatunek: fiołek trójbarwny (łac. Viola tricolor)
Surowiec: ziele fiołka cięte
Inne nazwy: bratki polne
Opis fiołka trójbarwnego:
Fiołek trójbarwny to dwuletnia roślina z rodziny fiołkowatych, która występuje na terenie Europy i Azji. Zakwita w czerwcu i kwitnie aż do września. Pojawiają się na nim fioletowo-żółte kwiaty, które mają zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej. Stosuje się je również jako dodatek do win, syropów i olejów, jako środek aromatyzujący. Zyskały również dużą popularność w perfumiarstwie, ze względu na bardzo przyjemny zapach.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Ziele fiołka zawiera m.in. flawonoidy, rutozyd, luteolinę, witeksynę, orientynę, wiolantynę, saponarynę, kwas salicylowy, antyocjany, kwas kawowy i kumarynowy.
W medycynie ludowej fiołek wykorzystywano wspomagająco przy problemach trawiennych – przy zaparciach, bólach brzucha, ze względu na działanie detoksykujące. Napar z ziela fiołka stosowano również zewnętrznie do przemywania skóry, a także do robienia okładu na stawy. Dużą popularność fiołek zyskał w XIX wieku, kiedy stał się odkryciem kosmetycznym – na trądzik i cienie pod oczami. Klucz do sukcesu stanowiła regularność w stosowaniu fiołka, na efekty trzeba było poczekać czasem kilka miesięcy, ale ponoć były spektakularne.
Przeciwwskazania do stosowania:
Fiołek nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła: