Gajowiec żółty (Galeobdolon luteum) ziele cięte
Gajowiec żółty - mała roślinka z polskich lasów. Ziele gajowca według literatury wspomagało układ oddechowy, a okłady z niego przykładano na bolące stawy i mięśnie. Gajowiec żółty należy do rodziny jasnotowanych i ma żółte, charakterystyczne kwiaty.
Gajowiec żółty
Rodzina: jasnotowate (łac. Lamiaceae)
Rodzaj: gajowiec (łac. Galeobdolon)
Gatunek: gajowiec żółty (łac. Galeobdolon luteum)
Inne nazwy: jasnota żółta
Surowiec: ziele gajowca
Opis rośliny:
Gajowiec żółty to przedstawiciel rodziny jasnotowatych. W Polsce występuje pospolicie w lasach i zaroślach. Osiąga 60 cm wysokości, ma sercowate, ząbkowane liście. Od maja do lipca pojawiają się na nim ułożone piętrowo, żółte kwiaty. Jest rośliną miododajną.
Właściwości i działanie gajowca żółtego:
Z gajowca najczęściej przyrządza się napary lub łączy go z innymi ziołami. Roślina wspomaga wykrztuszanie, sprzyjając oczyszczaniu dróg oddechowych. Napar z ziela gajowca może być stosowany zewnętrznie do robienia kojących okładów na bolące stawy i mięśnie. Dawniej zalecano go wspierająco kobietom na dolegliwości ginekologiczne i przy problemach z zajściem w ciążę. Gajowiec żółty pomaga usprawnić również pracę układu trawiennego.
Przeciwwskazania do stosowania gajowca żółtego:
Nie stosować w czasie ciąży i karmienia piersią.
Źródła:
https://rozanski.li/2785/galeobdolon-luteum-hudson-gajowiec-zlty-w-praktycznej-fitoterapii/