Galangal jest jedną z najpopularniejszych przypraw w kuchni indyjskiej i tajskiej. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych posiada on również cenne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim wpływa korzystnie na prace układu pokarmowego i, podobnie, jak jego bliski kuzyn – imbir, zapobiega mdłościom i może być pomocny dla osób cierpiących na chorobę lokomocyjną.
Galangal – korzeń mielony(łac. Kaempferia galanga).
Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae )
Rodzaj: cytwar (łac. Kaempferia)
Gatunek: galangal kencur (łac. Kaempferia galanga)
Synonimy: kencur
Surowiec: korzeń
Galangal należy do rodziny imbirowatych. Występuje na terenie Azji, Australii i Nowej Gwinei. Kłącze galangal od stuleci jest stosowane, jako remedium na przypadłości żołądkowe. Ponadto działa moczopędnie, poprawia pracę układu trawiennego i łagodzi dolegliwości bólowe. Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych jest ceniony w aromaterapii. Wdychanie dymu z palonego korzenia działa odprężająco, wyciszająco, pomaga w medytacji.
Działanie ogólne
zapobiega mdłościom
może być stosowany w przypadku choroby lokomocyjnej
poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego
działa rozkurczowo
wspomaga trawienie i działa moczopędnie
działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie
może być stosowany do płukania bolącego gardła
Zastosowanie tradycyjne:
Kłącze galangal jest znane przede wszystkim w krajach azjatyckich oraz w Australii i Nowej Gwinei. Jest przede wszystkim cenioną przyprawą, nadającą tamtejszym potrawom wyjątkowy smak i aromat. Od stuleci jest również cenionym preparatem o działaniu prozdrowotnym. Medycyna ajurwedyjska zaleca jego stosowanie przy kłopotach z układem pokarmowym (bólach brzucha, mdłościach, biegunkach), a także jako środek przeciwbólowy (bóle głowy, zębów czy stawów). Wymieszany z miodem jest stosowany jako lek na przeziębienia i kaszel.
Kłącze galangal wykorzystywane jest również w aromaterapii. Zapach, który wydziela w trakcie palenia sprzyja medytacji, wycisza. Przypisuje się mu właściwości afrodyzyjne i magiczne.
Dawkowanie:
Odwar: Jedną, dwie łyżki surowca należy zalać szklanką gorącej wody i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie odcedzić i popijać małymi łykami w ciągu dnia. Ten sam surowiec można zaparzać kilkakrotnie, dopóki nie straci swej barwy.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Nie stosować w przypadku alergii na imbir i inne rośliny z rodziny imbirowatych. Nie wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Źródła:
https://en.wikipedia.org/wiki/Kaempferia_galanga
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Kaempferia+galanga
Kanna - liść fermentowany mielony