- Wyprzedaż!
Galangal - korzeń mielony 50g
Galangal jest jedną z najpopularniejszych przypraw w kuchni indyjskiej i tajskiej. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych posiada on również inne właściwości. Przede wszystkim wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego i podobnie jak jego bliski kuzyn – imbir, pozwala zmniejszyć mdłości i może być pomocny dla osób cierpiących na chorobę lokomocyjną.
Galangal (łac. Kaempferia galanga)
Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae)
Rodzaj: cytwar (łac. Kaempferia)
Gatunek: galangal kencur (łac. Kaempferia galanga)
Inne nazwy: kencur
Surowiec: korzeń galangalu mielony
Zastosowanie: Przyprawa
Opis rośliny:
Galangal należy do rodziny imbirowatych. Rośnie w Azji, Australii i Nowej Gwinei. Do użytku stosuje się jego korzeń.
Właściwości i zastosowanie galangalu:
Korzeń galangalu jest cenionym od stuleci surowcem stosowanym w medycynie naturalnej. Wykorzystuje się go przede wszystkim w przypadku dolegliwości trawiennych, na które działa wspomagająco. Kłącze galangal jest bogatym źródłem olejków eterycznych, dlatego też stosuje się je w aromaterapii. Wdychanie dymu palonego korzenia działa wyciszająco, odprężająco, ułatwia wejście w stan medytacji. Galangal wykazuje wiele właściwości - pomaga rozkurczać, zapobiega mdłościom i może być stosowany jako naturalny środek na chorobę lokomocyjną.
Galangal to przede wszystkim niezwykle popularna przyprawa stosowana w kuchni indyjskiej i tajskiej. Smakuje i działa podobnie jak imbir. Rozgrzewa, łagodzi dolegliwości żołądkowe oraz wspomaga funkcję moczopędną nerek. Korzeń może być dodawany bezpośrednio do potraw lub wykorzystany do sporządzenia odwaru.
Przeciwwskazania do stosowania galangalu:
Nie stosować w przypadku alergii na imbir i inne rośliny z rodziny imbirowatych. Niewskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Źródła:
https://en.wikipedia.org/wiki/Kaempferia_galanga
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Kaempferia+galanga