Galangal - korzeń mielony 50g
Galangal - korzeń mielony 50g
Galangal - korzeń mielony 50g
  • Wyprzedaż!
Galangal - korzeń mielony 50g
Galangal - korzeń mielony 50g
Galangal - korzeń mielony 50g
Galangal - korzeń mielony 50g

Galangal - korzeń mielony 50g

1 Ocen
0000562
8,99 zł
Brutto

Galangal jest jedną z najpopularniejszych przypraw w kuchni indyjskiej i tajskiej. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych posiada on również inne właściwości. Przede wszystkim wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego i podobnie jak jego bliski kuzyn – imbir, pozwala zmniejszyć mdłości i może być pomocny dla osób cierpiących na chorobę lokomocyjną.

IlośćRabatOszczędzasz
128%Do 8,63 zł
Urlop

W dniach 31.01.2022 -04.02.2023 przebywamy na urlopie.

Wysyłka zamówień wznowimy 06.02.2023.

Realizacja zamówień może się opóźnić.

 

Galangal (łac. Kaempferia galanga)

Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae)
Rodzaj: cytwar (łac. Kaempferia)
Gatunek: galangal kencur (łac. Kaempferia galanga)
Inne nazwy: kencur

Surowiec: korzeń galangalu mielony

Zastosowanie: Przyprawa

Opis rośliny:

Galangal należy do rodziny imbirowatych. Rośnie w Azji, Australii i Nowej Gwinei. Do użytku stosuje się jego korzeń.

Właściwości i zastosowanie galangalu:

Korzeń galangalu jest cenionym od stuleci surowcem stosowanym w medycynie naturalnej. Wykorzystuje się go przede wszystkim w przypadku dolegliwości trawiennych, na które działa wspomagająco. Kłącze galangal jest bogatym źródłem olejków eterycznych, dlatego też stosuje się je w aromaterapii. Wdychanie dymu palonego korzenia działa wyciszająco, odprężająco, ułatwia wejście w stan medytacji. Galangal wykazuje wiele właściwości - pomaga rozkurczać, zapobiega mdłościom i może być stosowany jako naturalny środek na chorobę lokomocyjną.

Galangal to przede wszystkim niezwykle popularna przyprawa stosowana w kuchni indyjskiej i tajskiej. Smakuje i działa podobnie jak imbir. Rozgrzewa, łagodzi dolegliwości żołądkowe oraz wspomaga funkcję moczopędną nerek. Korzeń może być dodawany bezpośrednio do potraw lub wykorzystany do sporządzenia odwaru.

Przeciwwskazania do stosowania galangalu:

Nie stosować w przypadku alergii na imbir i inne rośliny z rodziny imbirowatych. Niewskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Źródła:

https://en.wikipedia.org/wiki/Kaempferia_galanga
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Kaempferia+galanga

PLANTAGO
Nowy produkt
2017-05-04
1 Opinie

Super jakosć
Jestem mega zadowolona z tej przyprawy
dnia

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Informacje ogólne i ostrzeżenia.


FAQ - najczęściej zadawane pytania

Dla zainteresowanych klientów przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań związanych z produktami.

Dowiedz się więcej

Produkt dodany do ulubionych

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.