Galangal jest jedną z najpopularniejszych przypraw w kuchni indyjskiej i tajskiej. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych posiada on również cenne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim wpływa korzystnie na prace układu pokarmowego i, podobnie, jak jego bliski kuzyn – imbir, pozwala uniknąć mdłości i może być pomocny dla osób cierpiących na chorobę lokomocyjną.
Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae)
Rodzaj: cytwar (łac. Kaempferia)
Gatunek: galangal kencur (łac. Kaempferia galanga)
Inne nazwy: kencur
Surowiec: korzeń mielony
Zastosowanie: Przyprawa
Galangal należy do rodziny imbirowatych. Rośnie w Azji, Australii i Nowej Gwinei. Korzeń galangalu jest cenionym od stuleci surowcem stosowanym w medycynie naturalnej. Wykorzystuje się go przede wszystkim w przypadku dolegliwości trawiennych. Kłącze galangal jest bogatym źródłem olejków eterycznych, dlatego też stosuje się je w aromaterapii. Wdychanie dymu palonego korzenia działa wyciszająco, odprężająco, ułatwia wejście w stan medytacji. Galangal wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, działa rozkurczowo, zapobiega mdłościom i może być stosowany jako naturalny środek na chorobę lokomocyjną.
Galangal to przede wszystkim niezwykle popularna przyprawa stosowana w kuchni indyjskiej i tajskiej. Smakuje i działa podobnie jak imbir. Rozgrzewa, łagodzi dolegliwości żołądkowe oraz działa moczopędnie. Korzeń może być dodawany bezpośrednio do potraw lub wykorzystany do sporządzenia odwaru.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku alergii na imbir i inne rośliny z rodziny imbirowatych. Nie wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Kanna - liść fermentowany mielony