Głóg (owoc)
Głóg to krzew pospolicie występujący na terenie naszego kraju. Na jesieni na jego gałązkach pojawiają się czerwone owoce, które stanowią przysmak wielu zwierząt, zwłaszcza ptaków. I trzeba przyznać, że zwierzaki wiedzą co robią, bo w tych głogowych koralach ukryte jest bogactwo składników o dobroczynnym wpływie na funkcjonowanie całego naszego organizmu, a zwłaszcza serca i układu krwionośnego.
Głóg – owoc
Rodzina: różowate (łac. Rosaceae)
Rodzaj: głóg (łac. Crataegus)
Inne nazwy: babi mąka, ptasi chleb, zajęcze gruszki
Surowiec: owoc głogu
Opis rośliny:
Głóg to krzew z rodziny różowatych. Ma charakterystyczne, błyszczące liście i czerwone owoce. Występuje w Azji, Afryce i Europie. Rośnie w lasach, parkach i ogrodach, bardzo często sadzony jest jako roślina ozdobna.
Owoce głogu są szczególnie cenione w medycynie naturalnej. Swoją dojrzałość osiągają na przełomie września i października, wtedy też są zbierane.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie owocu głogu:
Owoce głogu zawierają: trójterpeny, fitosterole, flawonoidy, kumaryny, związki karotenoidowe, witaminy C i PP, garbniki. W medycynie ludowej owoce głogu stosowane są jako środek pomagający rozkurczaniu. Wspierają pracę serca i prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Wspomagają stabilizację ciśnienia tętniczego. Działają delikatnie uspokajająco, łagodzą napięcie. W naturalnej medycynie zalecano owoce głogu również wspomagająco na nerwobóle i bóle stawów. Ponadto przypisywano im dobroczynne działanie na układ pokarmowy.
Przeciwwskazania do stosowania owocu głogu:
Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
L.M.Krześniak, Apteczka ziołowa, „Sport i Turystka”, Warszawa 1986, s. 38-40
https://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C3%B3g
http://rozanski.li/297/glg-crataegus-w-fitoterapii/
Więcej informacji o głogu znajdziesz na blogu:
https://www.plantago-sklep.pl/blog/glog/