Gorzki melon (łac. Momordica charantia)
Rodzina: dyniowate (łac. Cucurbitaceae)
Rodzaj: przepękla (łac. Momordica)
Gatunek: przepękla ogórkowata (łac. Momordica charantia)
Surowiec: suszony owoc cięty gorzkiego melona
Inne nazwy: gorzki melon, przepękla, balsamka, bitter melon, papailla, melao de sao caetano, bittergourd, balsam apple, balsam pear, karela, k'u kua kurela, kor-kuey, ku gua, pava-aki, salsamino, sorci, sorossi, sorossie, sorossies, pare, peria laut, peria.
Opis gorzkiego melona:
Gorzki melon to tropikalna roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych. Występuje na wschodzie Afryki, w Azji, w Amazonii oraz na Karaibach. W Ameryce Południowej jest popularną rośliną uprawną. Owoce przepękli ogórkowatej mają postać podłużnej tykwy i przypominają niewielkiego ogórka. Zawierają substancje, takie jak: miedź, fosfor, potas, wapń i żelazo oraz alkaloidy, trójterpeny, saponiny i fitosterole.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Owoce gorzkiego melona nie są jednak ani słodkie, ani smaczne. Są raczej gorzkie, ale ich stosowanie wywiera bardzo dobry wpływ na układ trawienny. Przypisuje im się usprawnienie obniżania poziomu glukozy we krwi. Owoce gorzkiego melona mogą również poprawić metabolizm, aby wspomóc obniżanie poziomu cholesterolu. Mogą dostarczyć żelaza, a także pomagają wzmocnić ogólne siły organizmu.
W Amazonii suszone owoce gorzkiego melona wykorzystywane są do przyrządzania herbaty, która jest uważana za afrodyzjak. Stosują ją wspomagająco przy gorączce, kaszlu i stanach zapalnych. Wyciąg z gorzkiego melona jest również wykorzystywany zewnętrznie do przemywania ran i skóry ze zmianami dermatologicznymi.
Przeciwwskazania do stosowania:
Owoce gorzkiego melona nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, jak również w trakcie karmienia. Nie są również wskazane dla kobiet planujących zajście w ciążę.
Źródła:
Więcej informacji o gorzkim melonie znajdziesz na blogu: