Reishi - cięty grzyb 50g
Reishi - grzyb cięty wraz z zarodnikami. Używany od setek lat w Medycynie Wschodu. Pomaga wzmacniać siły obronne organizmu i odzyskiwanie energii.
Reishi (łac. Ganoderma lucidum)
Rodzaj: lakownica (Ganoderma)
Rodzina: żagwiowate (Polypolares)
Gatunek: lakownica żółtawa (Ganoderma lucidum)
Inne nazwy: Champignon d’Immortalité, Reishi Rouge, Spirit Plant, Rei-Shi, Champignon Basidiomycete, Champignon Reishi, Champignons Reishi, Ganoderma, Ganoderma lucidum, Mannentake, Hongo Reishi, Ling Chih, Ling Zhi, Mushroom, Mushroom of Immortality, Basidiomycetes Mushroom, Mushroom of Spiritual Potency, Ganoderma
Opis rośliny:
Lakownica lśniąca jest to grzyb znany w Polsce pod nazwą lakownica żółtawa. Występuje na całym świecie. W Polsce i Europie występuje stosunkowo rzadko. W swoim składzie zawiera: polisacharydy, polipeptydy, 16 aminokwasów (siedem z nich jest niezbędna do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu), proteiny, trójterpeny, alkaloidy, mannitol, witaminy, kwasy organiczne, minerały takie jak: fosfor, german, żelazo, cynk, wapń.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie grzyba reishi:
Szerokie spektrum właściwości ganodermy na organizm najwcześniej odkryto na Dalekim Wschodzie. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej Reishi określane jest mianem "grzyba nieśmiertelności". Pobudza energetycznie, chroni przed złą energią, pomaga odzyskać życiową równowagę. Surowcem stosowanym są zarodniki grzyba. Grzyb reishi zawiera substancje chemiczne, które mają wiele potencjalnych aktywności - wzmacniają reakcje obronne, dzięki czemu organizm może odeprzeć silniejsze infekcje (głównie wirusowe).
Przeciwwskazania do stosowania grzyba reishi:
Grzyba reishi nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lakownica_%C5%BC%C3%B3%C5%82tawa