Gurmar (Gymnema sylvestris) ziele cięte
Gurmar (łac. Gymnema sylvestre)
Rodzina: toinowate (łac. Apocynaceae)
Gatunek: gurmar (łac. Gymnema sylvestre)
Surowiec: ziele
Opis rośliny:
Gurmar to pnącze z rodziny toinowatych, która występuje w tropikalnych regionach Azji. Z wyglądu przypomina winorośl, bardzo często wije się i rozrasta na pniach drzew. Ma eliptyczne, owłosione listki, w porze kwitnienia pojawiają się na nim drobne żółte kwiaty.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie ziela gurmaru:
Ziele gumaru to ceniony surowiec wykorzystywany od ponad dwóch tysięcy lat w medycynie ajurwedyjskiej. Hindusi nazywają je „niszczycielem cukru”. Jak łatwo się domyślić, stosowane jest przez nich głównie przez osoby mające problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Azjaci uważają, że rzucie liści gurmaru zmniejsza łaknienie na słodkie smaki, to dobra wiadomość dla osób chcących zrzucić kilka kilogramów.
Od dawnych czasów gumar wykorzystywano ze względu na jego dobroczynny wpływ na pracę układu pokarmowego – trzustki, wątroby, jelit i żołądka – a także moczowego. Uważano, że przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, działa przeczyszczająco i moczopędnie, pomaga również w pracy układu odpornościowego, zwłaszcza w trakcie infekcji, wspiera go w zwalczaniu bólu i gorączki.
Przeciwwskazania do stosowania:
Ciąża, laktacja.
Źródła:
http://www.czytelniamedyczna.pl/3557,gymnema-sylvestris-rbr-azjatycka-rolina-o-dziaaniu-przeciwcukrzycowym.html