Guayusa ( Ilex Guayusa )

Guayusa (Ilex Guayusa)

Ilex guayusa jest gatunkiem drzewa z rodziny ostrokrzewowatych, występującym w lasach równikowych na terenie Amazonii. Jest to jeden z 3 znanych obecnie rodzajów ostrokrzewu, które mają w swoim składzie kofeinę. Liście guayusa należy wysuszyć, a następnie zaparzyć podobnie jak herbatę, aby uzyskać napar o działaniu pobudzającym.

Więcej szczegółów

Tylko online
Nowość

9,90 zł

  • 50g
  • 25g
  • 100g
  • 250g
  • 500g

- +

Porównaj

Produkty powiązane

 
Więcej informacji

Guayusa (Ilex guayusa)

Rodzina: Aquifoliaceae

Rodzaj: Ilex

Gatunek: Ilex guayusa

Inne nazwy: guayusa holly, rainforest holly, huayusa, aguayusa, guayupa, wayus, wayusa, wais, weisa.

Surowiec: Drobno kruszony liść frakcja ok. 2 - 4 mm

Jakość: Organic, Halal, Bez GMO, idealna dla Vegan Paleo friendly

Ilex guayusa naturalnie występuje w Ekwadorze, Peru i południowej Kolumbii. Najbardziej lubi tereny nizinne, ale można ją niejednokrotnie spotkać także na terenach podgórskich. Potrzebuje intensywnego nasłonecznienia i osiąga wysokość sięgającą nawet 30 metrów. W czasie kwitnienia wykształca białe kwiaty, które następnie przekształcają się w czerwone owoce. Roślina ta jest jednak ceniona przede wszystkim za liście. Sporządza się z nich napar mający korzystny wpływ na cały organizm. Właściwości Ilex guayusa porównuje się do efektów spożywania zielonej herbaty lub powszechnie spotykanej w tamtej części świata yerba mate.

Picie wyciągu z tej rośliny to dla rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przypuszcza się, że zwyczaj ten praktykowany jest już od czasów starożytnych, ponieważ badania archeologiczne ujawniły obecność liści guayusa w powstałym w tej epoce grobie. Z notatek jezuickich misjonarzy działających w XVIII wieku w Ameryce Południowej wynika, że napój ten był bardzo ważny dla miejscowej ludności także w ceremoniach rytualnych.

Skład

kofeina, teanina, guanidyna, teobromina, paraksantyna, teofilina, kwas galusowy, kwas chlorogenowy, witaminy (B2, B3, C), pirodyksyna, triterpeny, cholina, cukry.

Guayusa - główne zastosowania

Wyciąg z liści Ilex guayusa ma wiele prozdrowotnych właściwości. Wspomaga organizm w walce z infekcjami, problemami układu oddechowego. Poza tym, działa pozytywnie na układ trawienny i niweluje brak apetytu. Można go pić na pobudzenie, jako że pozwala pozbyć się uczucia senności i poprawia koncentrację. Jest też zalecany kobietom z nieregularnym cyklem menstruacyjnym. 

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania

Liście Ilex guayusa zawierają różnorodne składniki bioaktywne, takie jak na przykład alkaloid zwany teofiliną. Ma ona działanie moczopędne, a co więcej, rozkurcza naczynia krwionośne, drogi żółciowe oraz oskrzela. Co więcej, w składzie znajduje się również teanina, która pobudza mózg do tworzenia fal alfa, ma działanie uspokajające, a zarazem stymulujące dla układu nerwowego. Poza tym, w liściach guayusa mieści się także kwas chlorogenowy i galusowy, co zapewnia im właściwości odkażające, ściągające, są też mocnymi przeciwutleniaczami.

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie

Napar z liści guayusa nadal cieszy się popularnością wśród Indian Keczua w Ameryce Południowej. Pierwsze wzmianki dotyczące jego korzystnego wpływu na organizm można znaleźć już w zapiskach osiemnastowiecznych misjonarzy. Wzmacnia on organizm, a także stabilizuje trawienie i pobudza apetyt. Co więcej, przypisuje mu się także pozytywne działanie w przypadku schorzeń przenoszonych drogą płciową oraz zaburzeń płodności. Działa również wspomagająco na regulację cyklu u kobiet. U Indian niejednokrotnie stosuje się go do sprowokowania wymiotów u osób z problemami trawiennymi, co pozwala szybciej oczyścić organizm z toksyn. Ciekawy jest również wpływ naparu z liści Ilex guayusa na umysł, ponieważ działa on jednocześnie stymulująco i uspokajająco. Co ciekawe, indiańscy szamani stosują go również w celu wywołania proroczych snów.

Dawkowanie

Napar: dwie łyżki surowca należy zalać szklanką wrzątku i po upływie kwadransa odcedzić.

Odwar: dwie łyżki liści należy przez 10 minut gotować w 0,5 litra wody na wolnym ogniu, a gotowy napój popijać podobnie jak herbatę. Można go sobie posłodzić na przykład miodem. Nadaje się do spożycia na ciepło lub na zimno.

Przeciwwskazania

Produktu nie należy spożywać w czasie ciąży i karmienia piersią.

Trzeba również pamiętać, że Ilex guayusa to inhibitor MAO, dlatego nie można jej łączyć z SSRI.

Źródła
  • https://www.researchgate.net/publication/295085067_Amazonian_Guayusa_Ilex_guayusa_Loes_A_Historical_and_Ethnobotanical_Overview
  • https://books.google.pl/books?id=8V0oDwAAQBAJ&pg=PT1227&lpg=PT1227&dq=ilex+guayusa+synonyms&source=bl&ots=Und-WpevZ-&sig=ckf3o42fhbAaMsae2vB7legxInM&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwjw8MqAjOvVAhVEK1AKHU-qAy8Q6AEIYDAG#v=onepage&q&f=false
  • http://www.ville-ge.ch/cjb/bd/aqf/species_e/guayus_c.htm
  • http://www.guayusatea.com/guayusa-tea
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Ilex_guayusa
Path: > > > Guayusa (Ilex Guayusa)
 
Dodatkowe informacje
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: