Jałowiec - owoc 50g
    Jałowiec - owoc 50g
    Jałowiec (Juniperus fructus) owoc 50g

    Jałowiec (Juniperus fructus) owoc 50g

    0000321
    4,99 zł
    Brutto

    Jałowiec - jego owoce są niezwykle aromatyczną przyprawą, nadająca smaku wielu potrawom, jednocześnie wspomagając procesy trawienne i przemianę materii. Pomaga także w prawidłowej pracy wątroby i pęcherza. Ma właściwości wspierające udrożnianie dróg oddechowych. Działa również antyseptycznie.

    IlośćRabatOszczędzasz
    128%Do 4,79 zł
    Urlop

    W dniach 31.01.2022 -04.02.2023 przebywamy na urlopie.

    Wysyłka zamówień wznowimy 06.02.2023.

    Realizacja zamówień może się opóźnić.

     

    Jałowiec (Juniperus communis)
    Rodzina: cyprysowate (łac. Cupressaceae)
    Rodzaj: jałowiec (łac. Juniperus)
    Gatunek: jałowiec pospolity (łac. Juniperus communis)
    Inne nazwy:
    Surowiec: owoc jałowca

    Opis rośliny:

    Jałowiec pospolity to wiecznie zielona roślina, krzew z rodziny cyprysowatych. Spotkamy go w Azji, Europie oraz w Ameryce Południowej. Rośnie w klimacie umiarkowanym na półkuli północnej, na terenach nizinnych i podgórskich. Ze względu na to, że preferuje gleby piaszczyste, jałowe, w Polsce nadano mu nazwę jałowca. Powszechnie występuje w polskich lasach.

    Właściwości i tradycyjne zastosowanie jałowca:

    Właściwości owoców jałowca znane były już w starożytnym Rzymie i Grecji. W kolejnych wiekach stał się popularny w całej Europie. Z jego dobroczynnych właściwości korzystali również Indianie Ameryki Południowej.

    W tradycyjnej medycynie jałowiec stosowano wspomagająco na prawidłowe trawienie oraz jako wsparcie w stanach przeziębień i grypy. Ze względu na zawartość olejku eterycznego i przyjemny aromat, jałowiec był wykorzystywany jako kadzidło w trakcie ważnych świąt i obrzędów. Z biegiem czasów zyskał dużą popularność przede wszystkim jako przyprawa. Kuchnia staropolska bardzo chętnie stosowała owoce jałowca do potraw mięsnych i sosów.

    Ta aromatyczna przyprawa ma wiele właściwości. Korzystnie wpływa na pracę wątroby i nerek, łagodzi dolegliwości trawienne i dobroczynnie wpływa na drogi oddechowe. Warto wiedzieć, że wyciąg z owoców jałowca działa również antyseptycznie.

    Owoce jałowce, czyli szyszkojagody, zawierają wiele  substancji. Są to m.in. fitosterole, kwas taninowy i galusowy. flawonoidy, kwasy tłuszczowe, olejek eteryczny, katechiny, glukoza i fruktoza. Owoce jałowca pomagają zmniejszyć wzdęcia, dlatego w dawnych wiekach bardzo chętnie były stosowane w kuchni szlacheckiej, aby łagodzić nieprzyjemne efekty zbyt obfitej uczty. Osoby, które chcą się odchudzić, mogą wprowadzić owoce jałowca do swojej diety.

    Przeciwwskazania do stosowania jałowca:

    Owoców jałowca nie powinny stosować kobiety w ciąży lub karmiące piersią.

    Źródła:

    https://pl.wikipedia.org/wiki/Ja%C5%82owiec_pospolity
    https://rozanski.li/241/jalowiec-juniperus/

    Więcej informacji o indiańskim tytoniu znajdziesz na blogu:

    https://www.plantago-sklep.pl/blog/jalowiec/




    PLANTAGO
    Nowy produkt
    2016-10-06
    Brak opini

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Informacje ogólne i ostrzeżenia.


    FAQ - najczęściej zadawane pytania

    Dla zainteresowanych klientów przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań związanych z produktami.

    Dowiedz się więcej

    Produkt dodany do ulubionych

    Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.