Jałowiec (Juniperus fructus) owoc 50g
Jałowiec - jego owoce są niezwykle aromatyczną przyprawą, nadająca smaku wielu potrawom, jednocześnie wspomagając procesy trawienne i przemianę materii. Pomaga także w prawidłowej pracy wątroby i pęcherza. Ma właściwości wspierające udrożnianie dróg oddechowych. Działa również antyseptycznie.
Jałowiec (Juniperus communis)
Rodzina: cyprysowate (łac. Cupressaceae)
Rodzaj: jałowiec (łac. Juniperus)
Gatunek: jałowiec pospolity (łac. Juniperus communis)
Inne nazwy:
Surowiec: owoc jałowca
Opis rośliny:
Jałowiec pospolity to wiecznie zielona roślina, krzew z rodziny cyprysowatych. Spotkamy go w Azji, Europie oraz w Ameryce Południowej. Rośnie w klimacie umiarkowanym na półkuli północnej, na terenach nizinnych i podgórskich. Ze względu na to, że preferuje gleby piaszczyste, jałowe, w Polsce nadano mu nazwę jałowca. Powszechnie występuje w polskich lasach.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie jałowca:
Właściwości owoców jałowca znane były już w starożytnym Rzymie i Grecji. W kolejnych wiekach stał się popularny w całej Europie. Z jego dobroczynnych właściwości korzystali również Indianie Ameryki Południowej.
W tradycyjnej medycynie jałowiec stosowano wspomagająco na prawidłowe trawienie oraz jako wsparcie w stanach przeziębień i grypy. Ze względu na zawartość olejku eterycznego i przyjemny aromat, jałowiec był wykorzystywany jako kadzidło w trakcie ważnych świąt i obrzędów. Z biegiem czasów zyskał dużą popularność przede wszystkim jako przyprawa. Kuchnia staropolska bardzo chętnie stosowała owoce jałowca do potraw mięsnych i sosów.
Ta aromatyczna przyprawa ma wiele właściwości. Korzystnie wpływa na pracę wątroby i nerek, łagodzi dolegliwości trawienne i dobroczynnie wpływa na drogi oddechowe. Warto wiedzieć, że wyciąg z owoców jałowca działa również antyseptycznie.
Owoce jałowce, czyli szyszkojagody, zawierają wiele substancji. Są to m.in. fitosterole, kwas taninowy i galusowy. flawonoidy, kwasy tłuszczowe, olejek eteryczny, katechiny, glukoza i fruktoza. Owoce jałowca pomagają zmniejszyć wzdęcia, dlatego w dawnych wiekach bardzo chętnie były stosowane w kuchni szlacheckiej, aby łagodzić nieprzyjemne efekty zbyt obfitej uczty. Osoby, które chcą się odchudzić, mogą wprowadzić owoce jałowca do swojej diety.
Przeciwwskazania do stosowania jałowca:
Owoców jałowca nie powinny stosować kobiety w ciąży lub karmiące piersią.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ja%C5%82owiec_pospolity
https://rozanski.li/241/jalowiec-juniperus/
Więcej informacji o indiańskim tytoniu znajdziesz na blogu:
https://www.plantago-sklep.pl/blog/jalowiec/