Jemioła pospolita (łac. Viscum album)
Rodzina: sandałowcowate
Rodzaj: jemioła
Gatunek: jemioła pospolita
Surowiec: ziele cięte
Inne nazwy: jemioła biała, strzęśla
Składniki aktywne:
syringeninę, syringinę, glikozyd syringeniny, eleuterozyd E, kwas kawowy, kwas gentyzynowy, polisacharydy
Opis jemioły:
Jemioła pospolita to roślina półpasożytnicza występująca na terenie niemalże całej Europy, ale także w południowej i zachodniej części Azji. Obecnie jemioła straciła swoje znaczenie w niektórych krajach Europy, natomiast nadal widnieje w sklepach zielarskich w postaci ziela.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
W ziołolecznictwie tradycyjnym ziele jemioły zbiera się od grudnia do lutego. Z ziela przyrządzano wyciąg, który pomagał hamować krwotoki, miał również działanie wspierające rozkurczanie. Ziele jemioły pomaga organizmowi obniżać ciśnienie krwi, wzmacnia i wspiera prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Pomaga także stabilizować pracę trzustki i może mieć wpływ na obniżenie obfitości krwawień miesiączkowych. Jemioła wspiera stan zrelaksowania.
Przeciwwskazania do stosowania:
Nie stosować w trakcie ciąży i karmienia piersią.
Źródła: