Jiang Huang - kłącze kurkumy 100 g
Kłącze ostryżu (kurkumy) - pozyskiwane jest z ostryżu barwierskiego. Stanowi popularną przyprawę. Zawiera kurkuminoidy, z których najważniejszą jest kurkumina. Korzystnie wpływa na wątrobę, wzmaga procesy bakteriobójcze i żółciopędne.
Ostryż barwierski (Kurkuma), Jiang Huang – (Rhizoma Curcumae Longae)
Rodzina: imbirowate
Rodzaj: ostryż
Gatunek: ostryż barwierski
Inne nazwy: ostryż długi, kurkuma, szafran indyjski, ostryż Zahary
Surowiec: kłącze ostryżu
Opis rośliny:
Kłącze kurkumy pozyskiwane jest z gatunku ostryż barwierski. Stanowi popularną przyprawę, szeroko wykorzystuwają w kuchni. Zawiera kurkuminoidy w ilości 2%, z których najważniejszą jest kurkumina, a także kwas ferulowy i olejki eteryczne 3-5% (ksantorizal, kurkumen, bisabolen, gwajan, zingiberen, turmeron).
Właściwości i tradycyjne zastosowanie ostryżu:
Kłącze ostryżu pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i wydalniczy. Pobudza do wydzielania żółci, śliny i soku żołądkowego. W ten sposób pomaga prawidłowo trawić i wchłaniać potrzebne składniki. Sprzyja ochronie wątroby. Ostryż barwierski wzmaga także procesy przeciwzapalne i pobudza organizm do walki z drobnoustrojami. Jest składnikiem popularnego złotego mleka.
Przeciwwskazania do stosowania ostryżu:
Nie zaleca się stosować w przypadku ciąży i karmienia piersią.
Uwagi:
Surowiec daje się zmielić w młynku do kawy lub po rozdrobnieniu w przyzwoitym blenderze. Surowiec niekonserwowany S02. Kraj pochodzenia: Chiny