Drzewo kamala to niezwykła roślina tropikalna. Naturalna medycyna azjatycka już od tysiącleci wykorzystuje prozdrowotne właściwości proszku z owoców kamala. Jest on przede wszystkim naturalnym i skutecznym środkiem odrobaczającym.
Rodzina: wilczomleczowate (łac. Euphorbiaceae) Rodzaj: kamala (łac. Mallotus) Gatunek: kamala (łac. Mallotus phillipinensis)
Kamala to nazwa drzewa i jednocześnie barwnika, który z niego się pozyskuje. Drzewo kamala występuje głównie na terenie Azji Południowo-Wschodniej, przede wszystkim na Filipinach. Należy do rodziny wilczomleczowatych, dorasta do ok. 25 metrów wysokości, wytwarza charakterystyczne jasnozielone eliptyczne liście oraz drobne, żółte kwiatostany. Owoce kamali mają zielonkawe łupiny, które pokrywają się czerwonym proszkiem, który nadaje im intensywną barwę. Proszek ten od wieków wykorzystywany jest nie tylko w azjatyckiej medycynie, ale także jako środek do barwienia tkanin oraz naturalna farba do włosów. Już przeszło tysiąc lat przed naszą erą znano i wykorzystywano proszek kamala, jako środek bakteriobójczy oraz zwalczający pasożyty bytujące w przewodzie pokarmowym człowieka. Dzięki dużej zawartości rottleryny, która jest substancją toksyczną, szybko pomaga w pozbyciu się tasiemca i bruzdogłowca. Dodatkowo działa silnie przeczyszczająco.
Działanie i zastosowanie:
zwalcza pasożyty, takie jak tasiemiec uzbrojony i nieuzbrojony, bruzdogłowiec szeroki