Kamala (Mallotus philippensis) mielona
Owoce kamala pochodzą z niezwykego tropikalnego drzewa Kamala. Naturalna medycyna azjatycka już od tysiącleci wykorzystuje właściwości proszku z owoców kamala. Proszek ten jest intensywnym barwnikiem, służącym m.in. do naturalnego farbowania włosów oraz usuwania pasożytów układu pokarmowego jak np tasiemiec.
Kamala – mielona (łac. Mallotus phillipinensis)
Rodzina: wilczomleczowate (łac. Euphorbiaceae)
Rodzaj: kamala (łac. Mallotus)
Gatunek: kamala (łac. Mallotus phillipinensis)
Opis rośliny:
Kamala to nazwa drzewa i jednocześnie barwnika, który z niego się pozyskuje. Drzewo kamala występuje głównie na terenie Azji Południowo-Wschodniej, przede wszystkim na Filipinach. Należy do rodziny wilczomleczowatych. Dorasta do ok. 25 metrów wysokości. Kamala wytwarza charakterystyczne, jasnozielone, eliptyczne liście oraz drobne, żółte kwiatostany. Owoce kamali mają zielonkawe łupiny, które pokrywają się czerwonym proszkiem, który nadaje im intensywną barwę.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie kamali:
Proszek ten od wieków wykorzystywany jest nie tylko w azjatyckiej medycynie, ale także jako środek do barwienia tkanin oraz naturalna farba do włosów. Już przeszło tysiąc lat przed naszą erą znano i wykorzystywano proszek kamala, jako wspomaganie organizmu do zwalczania bakterii, grzybów i pasożytów. Dzięki dużej zawartości rottleryny, która jest substancją toksyczną, kamala według podań mogła pomagać w pozbyciu się tasiemca i bruzdogłowca. Wzmacniała także procesy przeczyszczające. Może oddziaływać toksycznie na drobne ssaki, płazy, oraz ryby.
Przeciwwskazania do stosowania kamali:
Nie stosować u kobiet w ciąży oraz matek karmiących. Nie stosować u dzieci.
Źródła:
http://rozanski.li/1477/surowce-floroglucynowe-w-fitoterapii/
http://herbs-treatandtaste.blogspot.com/2011/02/what-is-kampillaka-or-kamala-monkey.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Mallotus_philippensis
http://luskiewnik.strefa.pl/antiparasitica/p20.htm