Kamfora naturalna – (łac. Cinnamomum camphora)
Charakterystyczny zapach kamfory kojarzy zapewne większość z nas. Jest ona głównym składnikiem maści rozgrzewających stosowanych
w trakcie przeziębień i stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Z pewnością można pokusić się o twierdzenie, że jest to jeden z zapachów dzieciństwa dla wielu ludzi.
Kamfora naturalna jest substancją pozyskiwaną z drewna cynamonowca kamforowego. Cynamonowiec kamforowy to długowieczne drzewo z rodziny wawrzynowatych. Przedstawiciele tego gatunku liczą sobie nawet po 1000 lat. W środowisku naturalnym występuje na terenie Azji –
w Iniach, Chinach, Japonii, Mongolii. Często jest również uprawiany na specjalnie do tego przeznaczonych plantacjach, w celu pozyskiwania kamfory. Ze względu na swoje właściwości, kamfora ma bardzo szerokie zastosowania w medycynie, kosmetyce, w przemyśle i w kulinariach. Już w starożytności chętnie stosowano kamforę, jako dodatek do wielu potraw – zwłaszcza deserów. Wtedy też odkryto jej niezwykłe właściwości prozdrowotne. W wielu kulturach jest również nieodzownym elementem wielu rytuałów i ceremonii o charakterze religijnym – przypisuje jej się magiczne właściwości. Kamfora jest składnikiem wielu maści i roztworów przeznaczonych do zastosowań zewnętrznych. Chociaż daje uczucie chłodu, podobnie, jak mentol, w rzeczywistości działa rozgrzewająco oraz przeciwbólowo.
Do zastosowań zewnętrznych.
rozgrzewające
znieczulające
przeciwbólowe
odkażające
ułatwia oddychanie
zmniejsza bóle mięśni i stawów
łagodzi kaszel
Traganek - korzeń mielony 50 g