Karob ( Mączka chleba świętojańskiego )
Karob ( Mączka chleba świętojańskiego )
    Karob ( Mączka chleba świętojańskiego )
    Karob ( Mączka chleba świętojańskiego )

    Karob ( Mączka chleba świętojańskiego )

    0000755
    Ostatnie sztuki w magazynie
    7,47 zł
    Brutto

    Karob to zimozielone drzewo z rodziny bobowatych. Rośnie w rejonie śródziemnomorskim. Jego strąki popularnie nazywanie są chlebem świętojańskim. Są zamiennikiem kakao, wykazują delikatnie słodki smak.

    Opcje wagowe
    • 200g

    IlośćRabatOszczędzasz
    34%Do 0,12 zł
    55%Do 0,25 zł
    128%Do 0,95 zł
     

    Karob, mączka chleba świętojańskiego (łac. Ceratonia siliqua)

    Rodzina: bobowate (łac. Papilnaceae)
    Rodzaj: szarańczyn (łac. Ceratonia)
    Gatunek: szarańczyn strąkowy (łac. Ceratonia siliqua)
    Inne nazwy: mączka chleba świętojańskiego, szarańczyn strączkowy, ceratonia
    Surowiec: zmielone nasiona

    Opis rośliny:

    Karob jest wiecznie zielonym drzewem z rodziny bobowatych. Występuje w rejonie Morza Śródziemnego. Ciemnobrązowe owoce drzewa karobowego nazywane są chlebem świętojańskim.
    Pierwsze wzmianki na temat wykorzystania ziaren karobu pochodzą z Pisma Świętego. Dawniej, gdy nie znano jeszcze buraków cukrowych i trzciny cukrowej, karob był cenionym źródłem cukrów.

    Właściwości i tradycyjne zastosowanie karobu:

    Zmielone ziarna karobu, czyli mączka chleba świętojańskiego są cenionym surowcem wykorzystywanym w medycynie naturalnej. Ziarna karobu są bogatym źródłem ważnych składników odżywczych. Zawierają substancje, takie jak aminokwasy, witaminy A, B2, B3, D, E, cukry, celulozę, potas magnez, wapń, sód, żelazo, kwasy tłuszczowe. W medycynie naturalnej karob stosowany jest przede wszystkim ze względu na dobroczynny wpływ na pracę układu pokarmowego. Nasiona karobu pomagają regulować procesy przemiany materii i tym samym ułatwiają walkę z nadwagą, poprawiają trawienie, wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Łagodzą nadkwasotę, pomagają przy niestrawności. 

    Mączka chleba świętojańskiego może być fantastycznym dodatkiem do napojów i potraw. Można ją wykorzystywać do wypieków. Nasiona zawierają niewielkie ilości tłuszczu, dlatego też często są stosowane jako zamiennik kakao.

    Przeciwwskazania do stosowania karobu:

    Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
    Źródła:

    http://zdrowiebeztajemnic.pl/tag/maczka-chleba-swietojanskiego/
    http://zdrowiezroslin.blogspot.com/2016/05/chleb-swietojanski-karob.html
    http://www.alergiapokarmowa.pl/karob-maczka-chleba-swietojanskiego/
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Szara%C5%84czyn_str%C4%85kowy
    PLANTAGO
    Nowy produkt
    0000755
    Brak opini

    Zobacz także

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Informacje ogólne i ostrzeżenia.


    FAQ - najczęściej zadawane pytania

    Dla zainteresowanych klientów przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań związanych z produktami.

    Dowiedz się więcej

    Produkt dodany do ulubionych

    Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.