Karob, mączka chleba świętojańskiego (łac. Ceratonia siliqua)
Rodzina: bobowate (łac. Papilnaceae) Rodzaj: szarańczyn (łac. Ceratonia) Gatunek: szarańczyn strąkowy (łac. Ceratonia siliqua) Inne nazwy: mączka chleba świętojańskiego, szarańczyn strączkowy, ceratonia
Surowiec: zmielone nasiona
Karob jest wiecznie zielonym drzewem z rodziny bobowatych. Występuje w rejonie Morza Śródziemnego. Owocami drzewa karobowego są ciemnobrązowe, nazywane chlebem świętojańskim.
Pierwsze wzmianki na temat wykorzystania ziaren karobu pochodzą z Pisma Świętego. Dawniej, gdy nie znano jeszcze buraków cukrowych i trzciny cukrowej, karob był cenionym źródłem cukrów.
Zmielone ziarna karobu, czyli mączka chleba świętojańskiego są cenionym surowcem wykorzystywanym w medycynie naturalnej. Zawierają cenne dla naszego zdrowia substancje bioaktywne, takie jak aminokwasy, witaminy A, B2, B3, D, E, cukry, celulozę, potas magnez, wapń, sód, żelazowa, kwasy tłuszczowe. W medycynie naturalnej karob stosowany jest przede wszystkim ze względu na dobroczynny wpływ na prace układu pokarmowego. Regulują procesy przemiany materii i tym samym ułatwiają walkę z nadwagą, poprawiają trawienie, ułatwiają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Ziarna karobu są bogatym źródłem ważnych składników odżywczych. Łagodzą nadkwasotę, zapobiegają niestrawności.
Mączka chleba świętojańskiego może być fantastycznym dodatkiem do napojów i potraw. Można ją wykorzystać do wypieków. Nasiona zawierają niewielkie ilości tłuszczu, dlatego też często są stosowane jako zamiennik kakao.
Przeciwwskazania: Karob jest surowcem bezpiecznym, może być stosowany prze kobiety w ciąży i karmiące piersią, przez cukrzyków oraz dzieci.