Karob, mączka chleba świętojańskiego (łac. Ceratonia siliqua)
Rodzina: bobowate (łac. Papilnaceae)
Rodzaj: szarańczyn (łac. Ceratonia)
Gatunek: szarańczyn strąkowy (łac. Ceratonia siliqua)
Surowiec: zmielone nasiona
Inne nazwy: mączka chleba świętojańskiego, szarańczyn strączkowy, ceratonia
Opis karobu:
Karob jest wiecznie zielonym drzewem z rodziny bobowatych. Występuje w rejonie Morza Śródziemnego. Ciemnobrązowe owoce drzewa karobowego nazywane są chlebem świętojańskim.
Pierwsze wzmianki na temat wykorzystania ziaren karobu pochodzą z Pisma Świętego. Dawniej, gdy nie znano jeszcze buraków cukrowych i trzciny cukrowej, karob był cenionym źródłem cukrów.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Zmielone ziarna karobu, czyli mączka chleba świętojańskiego są cenionym surowcem wykorzystywanym w medycynie naturalnej. Ziarna karobu są bogatym źródłem ważnych składników odżywczych. Zawierają substancje, takie jak aminokwasy, witaminy A, B2, B3, D, E, cukry, celulozę, potas magnez, wapń, sód, żelazo, kwasy tłuszczowe. W medycynie naturalnej karob stosowany jest przede wszystkim ze względu na dobroczynny wpływ na pracę układu pokarmowego. Nasiona karobu pomagają regulować procesy przemiany materii i tym samym ułatwiają walkę z nadwagą, poprawiają trawienie, wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Łagodzą nadkwasotę, pomagają przy niestrawności.
Mączka chleba świętojańskiego może być fantastycznym dodatkiem do napojów i potraw. Można ją wykorzystywać do wypieków. Nasiona zawierają niewielkie ilości tłuszczu, dlatego też często są stosowane jako zamiennik kakao.
Przeciwwskazania do stosowania:
Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła: