Szanowni Klienci,

   z przykrością informujemy, iż w związku z nagłym wprowadzeniem nowych rządowych obostrzeń tj. zamknięcie przedszkoli, zamówienia złożone od 25.03.2021 będą realizowane z opóźnieniem.

Czas wysyłki: 5 - 7 dni roboczych dni roboczych.  

Przepraszamy za chwilowe utrudnienia.

Karob ( Mączka chleba świętojańskiego )

Karob to zimozielone drzewo z rodziny bobowatych. Rośnie w rejonie śródziemnomorskim. Jego strąki popularnie nazywanie są chlebem świętojańskim. 

Więcej szczegółów

Nowość

6,83 złbrutto
6,32 złnetto

  • 200g
Ostatnie egzemplarze!

- +

Porównaj

Produkty powiązane

     
    Więcej informacji

    Karob, mączka chleba świętojańskiego (łac. Ceratonia siliqua)

    Rodzina: bobowate (łac. Papilnaceae)
    Rodzaj: szarańczyn (łac. Ceratonia)
    Gatunek: szarańczyn strąkowy (łac. Ceratonia siliqua)
    Inne nazwy: mączka chleba świętojańskiego, szarańczyn strączkowy, ceratonia

    Surowiec: zmielone nasiona

    Karob jest wiecznie zielonym drzewem z rodziny bobowatych. Występuje w rejonie Morza Śródziemnego. Owocami drzewa karobowego są ciemnobrązowe, nazywane chlebem świętojańskim.
    Pierwsze wzmianki na temat wykorzystania ziaren karobu pochodzą z Pisma Świętego. Dawniej, gdy nie znano jeszcze buraków cukrowych i trzciny cukrowej, karob był cenionym źródłem cukrów.
    Zmielone ziarna karobu, czyli mączka chleba świętojańskiego są cenionym surowcem wykorzystywanym w medycynie naturalnej. Zawierają cenne dla naszego zdrowia substancje bioaktywne, takie jak aminokwasy, witaminy A, B2, B3, D, E, cukry, celulozę, potas magnez, wapń, sód, żelazowa, kwasy tłuszczowe. W medycynie naturalnej karob stosowany jest przede wszystkim ze względu na dobroczynny wpływ na prace układu pokarmowego. Regulują procesy przemiany materii i tym samym ułatwiają walkę z nadwagą, poprawiają trawienie, ułatwiają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Ziarna karobu są bogatym źródłem ważnych składników odżywczych. Łagodzą nadkwasotę, zapobiegają niestrawności. 

    Mączka chleba świętojańskiego może być fantastycznym dodatkiem do napojów i potraw. Można ją wykorzystać do wypieków. Nasiona zawierają niewielkie ilości tłuszczu, dlatego też często są stosowane jako zamiennik kakao.

    Przeciwwskazania: Karob jest surowcem bezpiecznym, może być stosowany prze kobiety w ciąży i karmiące piersią, przez cukrzyków oraz dzieci.
    Źródła:
    http://zdrowiebeztajemnic.pl/tag/maczka-chleba-swietojanskiego/
    http://zdrowiezroslin.blogspot.com/2016/05/chleb-swietojanski-karob.html
    http://www.alergiapokarmowa.pl/karob-maczka-chleba-swietojanskiego/
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Szara%C5%84czyn_str%C4%85kowy
    Path: > > > Karob ( Mączka chleba świętojańskiego )
     
    Dodatkowe informacje
    30 produktów w tej samej kategorii:
    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: