Cięte kłącze ostryżu (kurkumy) 100g
Kłącze pozyskiwane jest z gatunku: ostryżu barwierskiego. Stanowi popularną przyprawę. Zawiera kurkuminoidy z których najważniejszą jest kurkumina – substancja o dużej aktywności biologicznej, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelit i skóry. Wykazuje działanie hepatoprotekcyjne, bakteriobójcze, żółciopędne
Kłącze ostryżu (kurkumy), Jiang Huang – Rhizoma Curcumae Longae pozyskiwane jest z gatunku: ostryżu barwierskiego. Stanowi popularną przyprawę, zawiera kurkuminoidy z których najważniejszą jest kurkumina – substancja o dużej aktywności biologicznej, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelit i skóry. Wykazuje działanie hepatoprotekcyjne, bakteriobójcze, żółcipędne. To jednak tylko niektóre, wybrane właściwości kurkumy. Poniżej więcej informacji.
Skład: kurkuminoidy, ok. 2% (kurkumina, didemetoksykurkumina, monodemetoksykurkumina) kwas ferulowy i olejki eteryczne 3-5% (ksantorizal, kurkumen, bisabolen, gwajan, zingiberen, turmeron).
Działanie:
Kurkumina ma zdolność przenikania z jelit do krwi w 65% po podaniu doustnym. Jest wydalana z ustroju wraz z kwasem glukuronowym.
Kurkumina wykazuje silne działanie:
Wyciągi z kurkumy:
Zastosowanie:
Odwar: (Decoctum Rhizoma Curcumae) 25:500 – w ciągu dnia wypić całą porcję.
Nalewka: na alkoholu min. 70% (Tinctura Curcumae)
Dodatkowe informacje:
Cięte kłącze daje 100% pewność i wiarygodność surowca, bowiem kurkuma mielona bywa często podrabiana różnymi domieszkami. Surowiec daje się zmielić w młynku do kawy lub po rozdrobnieniu w przyzwoitym blenderze.
Surowiec nie konserwowany S02.
Kraj pochodzenia: Chiny