Koper włoski to niezwykle ceniona w kuchni wielu zakątków świata roślina. Nasiona kopru, oprócz charakterystycznego smaku i zapachu, mają w sobie wiele cennych substancji bioaktywnych, które korzystnie wpływają na zdrowie organizmu. Przede wszystkim wspomagają trawienie, łagodzą bóle brzucha i wzdęcia. Ponadto mogą okazać się pomocne przy przeziębieniu oraz wspomaga laktację u kobiet karmiących.
Rodzina: selerowate (łac. Apiaceae) Rodzaj: fenkuł (łac. Foeniculum) Gatunek: fenkuł włoski (łac. Foeniculum vulgare) Surowiec: nasiona Inne nazwy: fenkuł włoski, koper słodki
Fenkuł włoski, zwany również koprem włoskim lub koprem słodkim, to roślina, która dziko występuje w rejonie śródziemnomorskim, a także w Afganistanie, Pakistanie i Iranie. Obecnie jest rośliną uprawianą pod każdą szerokością geograficzną. Fenkuł włoski jest rośliną zielną, dorastającą do ok. 2 metrów. O prostej, rozgałęzionej na końcu łodydze oraz pierzastych liściach. Od dawna znany jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. Nasiona kopru włoskiego mają słodkawy smak i aromat, przypominający nieco anyż. Z powodzeniem mogą być stosowane w codziennej kuchni, jako dodatek do potraw – dań mięsnych, rybnych i sałatek. Niewielką ilość nasion najlepiej roztłuc w moździerzu. Napar z nasion fenkułu warto z kolei spożyć po zbyt obfitym posiłku – łagodzi ból brzucha, wzdęcia, wzmaga produkcję soków żołądkowych. Nasiona kopru poprawiają trawienie, a także pomagają w pozbyciu się nieświeżego oddechu. W Indiach są często podawane po posiłkach, do ssania z kostką cukru. Owoce kopru włoskiego wykorzystywane są w medycynie naturalnej, jako środek wykrztuśny, a także przeciwzapalny – właściwości te zawdzięczają przede wszystkim dużej zawartości olejku eterycznego, który działa stymulująco na błony śluzowe dróg oddechowych. Ponadto nasiona kopru działają mlekopędnie i zwiększają laktację u kobiet karmiących piersią. Napar z nasion kopru może być również stosowany do przemywania cery, zwłaszcza tłustej – doskonale oczyszcza, reguluje produkcję sebum i zapobiega powstawaniu wyprysków i innych zmian skórnych.
Działanie i zastosowanie:
poprawia trawienie
zwiększa produkcję soków żołądkowych
łagodzi wzdęcia i uczucie przepełnienia
odświeża oddech
działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie
stosowany do przemywania cery łagodzi nadmierny łojotok i działa oczyszczająco
dodane do potraw nadają im słodkawy, anyżkowaty smak i aromat
stymuluje laktację
Dawkowanie:
Napar: 1-2 łyżeczki nasion zalać szklanką gorącej wody i odstawić pod przykryciem na kwadrans. Spożywać wedle potrzeb. Można stosować do przemywania cery w formie toniku. Nasiona kopru można stosować bezpośrednio do przyprawiania potraw, należy je najpierw delikatnie rozgnieść np. za pomocą moździerza.