Nasiona kopru włoskiego (Foeniculum vulgare)
Koper włoski to niezwykle ceniona w kuchni wielu zakątków świata roślina. Nasiona kopru, oprócz charakterystycznego smaku i zapachu, mają w sobie wiele substancji, które mogą korzystnie wpływać na organizm. Przede wszystkim wspomagają trawienie, pomagają łagodzić sprawy żołądkowe i wzdęcia. Ponadto mogą okazać się pomocne przy infekcjach oraz jako wsparcie produkcji mleka u karmiących kobiet.
Koper włoski – nasiona (łac. Foeniculum vulgare)
Rodzina: selerowate (łac. Apiaceae)
Rodzaj: fenkuł (łac. Foeniculum)
Gatunek: fenkuł włoski (łac. Foeniculum vulgare)
Surowiec: nasiona
Inne nazwy: fenkuł włoski, koper słodki
Opis rośliny:
Fenkuł włoski, zwany również koprem włoskim lub koprem słodkim, to roślina, która dziko występuje w rejonie śródziemnomorskim, a także w Afganistanie, Pakistanie i Iranie. Obecnie jest rośliną uprawianą pod każdą szerokością geograficzną. Fenkuł włoski jest rośliną zielną, dorastającą do ok. 2 metrów wysokości. Posiada prostą, rozgałęzionej na końcu łodygę oraz pierzaste liście.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie nasion kopru:
Nasiona kopru włoskiego od dawna znane są ze swoich właściwości. Posiadają słodkawy smak i aromat, przypominający nieco anyż. Z powodzeniem mogą być bezpośrednio stosowane w codziennej kuchni, jako przyprawa i dodatek do potraw – dań mięsnych, rybnych i sałatek. Niewielką ilość nasion najlepiej roztłuc np. w moździerzu.
Wyciąg z nasion fenkułu warto z kolei spożywać po zbyt obfitych posiłkach – pomaga łagodzić nieprzyjemne odczucia z brzucha, wzdęcia, wzmaga produkcję soków żołądkowych. Nasiona kopru przyczyniają się w ten sposób do poprawy trawienia, a także pomagają w pozbyciu się nieświeżego oddechu. W Indiach są często podawane po posiłkach, do ssania z kostką cukru.
Owoce kopru włoskiego wykorzystywane są w medycynie naturalnej jako środek sprzyjający wykrztuszaniu, a także wzmacniający procesy przeciwzapalne – właściwości te zawdzięczają przede wszystkim dużej zawartości olejku eterycznego, który może działać stymulująco na błony śluzowe dróg oddechowych. Ponadto nasiona kopru włoskiego przyczyniają się do wzmożenia laktacji u kobiet karmiących piersią. Napar z nasion kopru może być również stosowany do przemywania cery, zwłaszcza tłustej – doskonale oczyszcza, reguluje produkcję sebum i zapobiega powstawaniu wyprysków i innych zmian skórnych.
Przeciwwskazania do stosowania nasion kopru:
Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Fenku%C5%82_w%C5%82oski
http://www.przyprawowy.pl/koper-wloski-fenkul.html
https://www.poradnikzielarski.pl/dieta/koper-wloski-poprawia-trawienie.html