Nasiona kopru włoskiego (Foeniculum vulgare)
Nasiona kopru włoskiego (Foeniculum vulgare)
Nasiona kopru włoskiego (Foeniculum vulgare)
Nasiona kopru włoskiego (Foeniculum vulgare)

Nasiona kopru włoskiego (Foeniculum vulgare)

0000841
Obecnie brak na stanie
4,39 zł
Brutto

Koper włoski to niezwykle ceniona w kuchni wielu zakątków świata roślina. Nasiona kopru, oprócz charakterystycznego smaku i zapachu, mają w sobie wiele substancji, które mogą korzystnie wpływać na organizm. Przede wszystkim wspomagają trawienie, pomagają łagodzić sprawy żołądkowe i wzdęcia. Ponadto mogą okazać się pomocne przy infekcjach oraz jako wsparcie produkcji mleka u karmiących kobiet.

 

Koper włoski – nasiona (łac. Foeniculum vulgare)


Rodzina: selerowate (łac. Apiaceae)
Rodzaj: fenkuł (łac. Foeniculum)
Gatunek: fenkuł włoski (łac. Foeniculum vulgare)
Surowiec: nasiona
Inne nazwy: fenkuł włoski, koper słodki

Opis rośliny:

Fenkuł włoski, zwany również koprem włoskim lub koprem słodkim, to roślina, która dziko występuje w rejonie śródziemnomorskim, a także w Afganistanie, Pakistanie i Iranie. Obecnie jest rośliną uprawianą pod każdą szerokością geograficzną. Fenkuł włoski jest rośliną zielną, dorastającą do ok. 2 metrów wysokości. Posiada prostą, rozgałęzionej na końcu łodygę oraz pierzaste liście. 

Właściwości i tradycyjne zastosowanie nasion kopru:

Nasiona kopru włoskiego od dawna znane są ze swoich właściwości. Posiadają słodkawy smak i aromat, przypominający nieco anyż. Z powodzeniem mogą być bezpośrednio stosowane w codziennej kuchni, jako przyprawa i dodatek do potraw – dań mięsnych, rybnych i sałatek. Niewielką ilość nasion najlepiej roztłuc np. w moździerzu.

Wyciąg z nasion fenkułu warto z kolei spożywać po zbyt obfitych posiłkach – pomaga łagodzić nieprzyjemne odczucia z brzucha, wzdęcia, wzmaga produkcję soków żołądkowych. Nasiona kopru przyczyniają się w ten sposób do poprawy trawienia, a także pomagają w pozbyciu się nieświeżego oddechu. W Indiach są często podawane po posiłkach, do ssania z kostką cukru.

Owoce kopru włoskiego wykorzystywane są w medycynie naturalnej jako środek sprzyjający wykrztuszaniu, a także wzmacniający procesy przeciwzapalne – właściwości te zawdzięczają przede wszystkim dużej zawartości olejku eterycznego, który może działać stymulująco na błony śluzowe dróg oddechowych. Ponadto nasiona kopru włoskiego przyczyniają się do wzmożenia laktacji u kobiet karmiących piersią. Napar z nasion kopru może być również stosowany do przemywania cery, zwłaszcza tłustej – doskonale oczyszcza, reguluje produkcję sebum i zapobiega powstawaniu wyprysków i innych zmian skórnych.

Przeciwwskazania do stosowania nasion kopru:

Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.


Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Fenku%C5%82_w%C5%82oski
http://www.przyprawowy.pl/koper-wloski-fenkul.html
https://www.poradnikzielarski.pl/dieta/koper-wloski-poprawia-trawienie.html




PLANTAGO
Nowy produkt
Brak opini
Produkt dodany do ulubionych

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.