z przykrością informujemy, iż w związku z nagłym wprowadzeniem nowych rządowych obostrzeń tj. zamknięcie przedszkoli, zamówienia złożone od 25.03.2021 będą realizowane z opóźnieniem.
Kora czeremchy jest szeroko opisywana w tradycyjnych podaniach. Wskazywana głównie jako wsparcie układu pokarmowego i odpornościowego. Jest rośliną rosnącą w Polsce.
Rodzina: różowate (łac. Rosaceae) Rodzaj: czeremcha (łac. Prunus) Gatunek: czeremcha zwyczajna (łac. Prunus padus) Innenazwy: Bird cherry, hackberry, hagberry, Mayday tree. Surowiec: kora czeremchy zwyczajnej
Opis rośliny:
Czeremcha zwyczajna należąca do rodziny różowatych to krzew lub niewielkie drzewko, dorastające do 1,5 m wysokości. Pochodzi z północy Europy i Azji. W porze kwitnienia roślina wytwarza drobne białe kwiaty, a następnie okrągłe czarne owoce. W tradycyjnej medycynie wykorzystywano jednak przede wszystkim korę czeremchy.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie kory czeremchy:
Kora czeremchy wydziela przyjemny, waniliowo-migdałowy zapach. Zawiera składniki, takie jak: flawonoidy, alkohol cyjanowy i garbniki. Przygotowywano z niej napary, odwary i wyciągi wodne, które stosowano jako środek na wiele przypadków. Czeremcha działa antyseptycznie, wspiera funkcję nerek, wspomaga wykrztuszanie, pomaga w wzmaganiu pocenia w trakcie odpowiedzi immunologicznej, a także usprawnia zmniejszanie gorączki. Wzmacnia siły obronne organizmu. Ponadto kora czeremchy może wykazywać właściwości pomagające regulować procesy przemiany materii i delikatnie wspierać obniżanie ciśnienia krwi. Kora czeremchy stosowana zewnętrznie miała pomagać w przypadku problemów dermatologicznych. Napar z czeremchy zalecano do płukania jamy ustnej, a także w formie toniku do przemywania twarzy. Zalecano go również do robienia nasiadówek w przypadku chęci wsparcia w infekcjach narządów płciowych.
Przeciwwskazania do stosowania kory czeremchy:
Czeremchy nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią. Przed zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem.