Haronga ( Harungana madagascariensis) kora cięta

Haronga ( Harungana madagascariensis) kora cięta

 Kora drzewa haronga to znany i stosowany od stuleci środek na wszelkie problemy trawienne. Łagodzi bóle brzucha, zapobiega biegunkom, przyspiesza trawienie i pobudza apetyt.

Więcej szczegółów

Nowość

32,00 zł

  • 50g
  • 100g

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Haronga – kora cięta (łac. Harungana madagarscariensis).

Rodzina: (łac. Hyperiaceae)
Rodzaj: (łac. Harungana)
Gatunek: (łac. Harungana madagarscariensis)
Synonimy: orange-milk tree, mulirira
Surowiec: kora cięta

Haronga to wiecznie zielone drzewo, które występuje w lasach deszczowych w Afryce, a także na terenie Australii. W czasie kwitnienia pojawiają się na drzewie drobne, białe kwiaty, które zamieniają się w jadalne i bardzo smaczne owoce. Przez afrykańską ludność z drzewa haronga bywa stosowana przede wszystkim jako środek wspomagający procesy trawienne – zwiększa produkcję soków żołądkowych oraz działa pobudzająco na apetyt. Często jest również stosowana do żucia i tym samym oczyszcza i odkaża jamę ustną.


Działanie i zastosowanie kory Haronga:
  • usprawnia trawienie
  • pobudza apetyt
  • łagodzi bóle brzucha
  • zapobiega biegunkom

Dawkowanie:

Odwar: 1 łyżeczkę surowca zalać szklanką wody i zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez kwadrans. Stosować doraźnie w przypadku problemów traiwennych lub codziennie po jednej szklance, aby wspomóc apetyt i usprawnić pracę układu trawiennego. Po dwóch miesiącach należy zrobić kilkutygodniową przerwę.

Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:

Karmienie piersią, ciąża.

Źródła:

https://en.wikipedia.org/wiki/Harungana
http://old.worldagroforestry.org/treedb/AFTPDFS/Harungana_madagascariensis.PDF
Path: > > > > Haronga ( Harungana madagascariensis) kora cięta
 
Dodatkowe informacje
15 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: