La pacho (lapacho) to nazwa określająca korę pozyskiwaną z drzew z rodziny tabebuja. Są to drzewa występujące w Ameryce Środkowej i Południowej. Dorasta do ok 30 m wysokości. Są to rośliny niezwykle dekoracyjne, które wytwarzają obfite, różowo-żółte kwiaty. Z tego względu stały się bardzo popularne w parkach i alejach. nazwa kory pozyskiwanej z drzewa z rodziny tabebuja. Kora lapacho to surowiec stosowany od wieków w tradycyjnej medycynie peruwiańskiej. Z wykorzystaniem lapacho przyrządza się przede wszystkim napary, zwane herbatą Inków, lub nalewki. Wykorzystywane są one przede wszystkim do zwalczania infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Peruwiańczycy uważają, że regularne stosowanie herbaty znacząco poprawia odporność organizmu i skraca czas trwania choroby.
Właściwości prozdrowotne i tradycyjne zastosowanie:
Lapacho jest bogate w składniki bioaktywne, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie naszego organizmu. Są to m.in. glikozydy, alkaloidy, lapachol, betalapachol, koenzymy Q, flobafeny, garbniki oraz sole mineralne manganu, wapnia i żelaza.
Amazońscy szamani od stuleci wykorzystują prozdrowotne działanie kory lapacho i stosują ją jako remedium na wiele różnorodnych schorzeń. Stosują ja nie tylko w formie herbaty, która wzmacnia organizm i przeciwdziała alergiom, ale także zalecają jej wykorzystanie do przemywania ran i wszelkich dolegliwości dermatologicznych. Herbata Inków wykorzystywana jest w przypadku infekcji grzybiczych narządów płciowych (płukanki), w trakcie przeziębień (stymuluje pracę układu immunologicznego), a także do wykonywania okładów na bolące stawy (zalecane osobom starszym cierpiącym z powodu bóli reumatycznych).
Przeciwwskazania:
Lapacho nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nie może być również stosowane jednocześnie z lekami przeciwzakrzepowymi i obniżającymi poziom glukozy we krwi. Nie podawać dzieciom. Niekiedy może powodować nudności, biegunkę, bóle głowy i brzucha.