Rodzina: wiązowate (Ulmaceae)
Rodzaj: wiąz (Ulmus)
Gatunek: wiąz polny (Ulmus campestris)
Inne nazwy: wiąz polny, wiąz pospolity, wiąz zwyczajny
Wiąz to długowieczne drzewo, bardzo popularne w parkach o ogrodach. Wiąz polny to jeden z wielu przedstawicieli rodziny wiązowatych. Dorasta do 30 m wysokości, ma wąską koronę z krótkimi konarami. Kora wiązu polnego jest szarawa z pionowymi bruzdami. Naturalnym rejonem występowania drzewa są tereny Europy i Azji oraz północ Afryki. Wiąz jest rośliną odporną na zmienne czynniki atmosferyczne; poradzi sobie z susza, wiatrem, mrozem lub upałami.
Cennym surowcem wykorzystywanym w medycynie naturalnej jest kora wiązu polnego. Znajdują się w niej substancje, które pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego i moczowego oraz przyspieszają gojenie ran. Są to m.in. garbniki, śluzy, żywicie, kwas szczawiowy, sole mineralne wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, manganu i cynku, witaminy z grupy B.
Z mielonej kory przygotowuje się najczęściej napary, które łagodzą bóle brzucha, niestrawności, hamują biegunki i wymioty, ułatwiają trawienie. Napar może być również wykorzystywany zewnętrznie do przemywania ran, poparzeń i owrzodzeń oraz skóry z problemami dermatologicznymi. Bywa również zalecania do płukania jamy ustnej i gardła w trakcie infekcji i stanów zapalnych.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wi%C4%85z_pospolity
https://rozanski.li/3154/wiaz-ulmus-w-praktycznej-fitoterapii/
https://www.ekologia.pl/wiedza/ziola/wiaz-pospolity#wlasciwosci-lecznicze