Korkowiec amurski (łac. Phellodendron amurense)
Rodzina: rutowate (łac. Rutaceae)
Rodzaj: korkowate (łac. Phellodendron)
Gatunek: korkowiec amurski (łac. Phellodendron amurense)
Surowiec: kora cięta korkowca
Inne nazwy: amur cork tree, cork tree, siberian cork tree, huang bai
Opis korkowca amurskiego:
Korkowiec amurski jest drzewem z rodziny rutowatych, które występuje w Azji, Ameryce Północnej i Europie. Jego uprawy znajdują się również w Polsce. Korkowiec to roślina miododajna. Charakteryzuje go gruby pień i rozłożysta korona. Liście, owoce i kora są cenionymi surowcami wykorzystywanymi w zielarstwie.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Kora korkowca amurskiego jest od dawien dawna wykorzystywana w chińskiej i rosyjskiej medycynie tradycyjnej. Zawiera bowiem wiele substancji – alkaloidy (w tym berberynę), terpenoidy, kwas linolenowy i oleinowy oraz b-sitosterol. Mają one działanie wspierające naturalne procesy przeciwzapalne organizmu i antyseptyczne. Wyciągi kory korkowca amurskiego zalecane są w celu poprawy pracy układu immunologicznego. Poza tym stosowane są przede wszystkim zewnętrznie do przemywania skóry z infekcjami grzybiczymi oraz do wykonywania okładów na bolące stawy i mięśnie. Kora korkowca ze względu na swój dobroczynny wpływ na skórę stanowi również popularny dodatek do wielu kosmetyków.
W tradycyjnej medycynie krajów azjatyckich kora korkowca amurskiego była również stosowana jako wsparcie w problemach z układem trawiennym i moczowym.
Przeciwwskazania do stosowania:
Kora korkowca amurskiego nie może być stosowana przez kobiety w ciąży oraz karmiące.
Źródła:
Więcej informacji o korkowcu znajdziesz na blogu: