Goryczka żółta - korzeń cięty
Goryczka żółta - roślina mogąca wspomóc układ pokarmowy. W zielarstwie wykorzystuje się korzeń cięty. Pochodzi z terenów górskich.
Goryczka żółta (łac. Gentiana lutea)
Rodzina: goryczkowate (łac. Gentianaceae)
Rodzaj: goryczka (łac. Gentiana)
Gatunek: goryczka żółta (łac. Gentiana lutea)
Inne nazwy: Gentian, Gencjana, great yellow gentian, yellow gentian, bitter root, bitterwort, centiyane, genciana.
Surowiec: korzeń goryczki
Opis rośliny:
Goryczka żółta to jedna z głównych przedstawicielek rodziny goryczkowatych. Pochodzi z górskich rejonów na południu Europy. Występuje powszechnie w Alpach i na wschodzie Karpat. Goryczka żółta to bylina o grubym i pomarszczony kłączu i prostej łodydze, która osiąga do metra wysokości. U szczytu łodygi w lipcu i sierpniu pojawiają się intensywnie żółte kwiaty.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie goryczki żółtej:
W zielarstwie wykorzystuje się korzeń goryczki, który zawiera m.in. glikozydy, alkaloidy, triterpeny, cukry i kwasy. Od wieków wykorzystywany jest do sporządzania odwarów i nalewek. Goryczkę żółtą stosuje się przede wszystkim jako stymulant układu pokarmowego - w zaburzeniach trawienia, braku apetytu, nadkwasocie, zaparciach, wzdęciach - może wspomóc organizm w tym zakresie. Uważano dawniej, że również pomaga w zapobieganiu namnażaniu się pasożytów w układzie pokarmowym. Wyciągi z korzenia goryczki stosowano również zewnętrznie na rany, poparzenia i owrzodzenia.
Przeciwwskazania do stosowania goryczki żółtej:
Nie stosować w okresie ciąży i karmienia piersią.
Źródła:
http://www.rozanski.ch/fitoterapia1.htm
http://rozanski.li/542/goryczka-gentiana-w-praktycznej-fitoterapii/
https://www.mdidea.com/products/new/new00603.html