Korzeń Kolombo lub Kalumba nadal jest mało znaną w europejskim świecie rośliną. Bez wątpienia jednak warto zapamiętać jego nazwę oraz zanotować, że w przypadku wszelkich dolegliwości ze strony układu pokarmowego, to właśnie korzeń Kolombo może nam przynieść ulgę szybko i skutecznie.
Korzeń Kolombo, pozyskiwany jest z jaktoryzy dłoniastej, zwanej inaczej miesięcznikiem, należącej do rodziny miesięcznicowatych (Menispermaceae). Miesięcznik jest pnączem, które występuje na terenie Afryki, przede wszystkim na Madagaskarze, chociaż jako roślina uprawna występuje głównie w Mozambiku. Korzeń Kolombo zawiera wiele cennych składników bioaktywnych m.in. alkaloidy izochinolinowe, skrobię, glikozydy oraz furanoditerpeny i olejek eteryczny. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, które pozytywnie wpływają przede wszystkim na układ pokarmowy – poprawia trawienie, działa żółciopędnie, a dodatkowo ma zdolność obniżania ciśnienia. Warto po niego sięgnąć w przypadku niestrawności, bólu brzucha, biegunki, a także, gdy cierpimy na nadciśnienie.
Działanie i zastosowanie:
poprawia trawienie
działa żółciopędnie
hamuje biegunki
przeciwdziała niestrawnościom
obniża ciśnienie tętnicze krwi
Dawkowanie:
Napar: 1 łyżeczkę surowca zalać szklanką gorącej wody i zaparzać pod przykryciem przez ok. 10 minut. Wypijać doraźnie 1-2 szklanki w ciągu dnia w przypadku problemów trawiennych lub 1 szklankę dziennie przez dłuższy czas, jako profilaktyka nadciśnienia.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Produkt nie powinien być stosowany przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią.