Korzeń Kolombo (Radix Colombo/Jatrorrhiza palmata)
Korzeń Kolombo lub Kalumba nadal jest mało znaną w europejskim świecie rośliną. Bez wątpienia jednak warto zapamiętać jego nazwę oraz zanotować, że przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Korzeń Kolombo – (łac. Colombo Radix)
Rodzina: miesięcznicowate
Gatunek: jaktoryza dłoniasta (miesięcznik)
Synonimy: calumba root, Kolombowurzel, Kolumba
Surowiec: korzeń kolombo
Opis rośliny:
Korzeń Kolombo pozyskiwany jest z jaktoryzy dłoniastej, zwanej inaczej miesięcznikiem, należącej do rodziny miesięcznicowatych (Menispermaceae). Miesięcznik jest pnączem, które występuje na terenie Afryki, przede wszystkim na Madagaskarze, chociaż jako roślina uprawna rośnie głównie w Mozambiku.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie korzenia Kolombo:
Korzeń Kolombo zawiera wiele składników, m.in. alkaloidy izochinolinowe, skrobię, glikozydy oraz furanoditerpeny i olejek eteryczny. Ma wiele właściwości pozytywnie wpływających przede wszystkim na układ pokarmowy – przyczynia się do poprawy trawienia. pomaga wzmagać wydzielanie żółci, a dodatkowo korzeń Kolombo sprzyja obniżaniu ciśnienia. Warto po niego sięgnąć w przypadku niestrawności i kiedy przyda się wsparcie w hamowaniu zwiększonego oddawania stolca.
Przeciwwskazania do stosowania korzenia Kolombo:
Produkt nie powinien być stosowany przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
https://rozanski.li/1136/korzen-kolombo-radix-colombo-calumbae/
https://plantlexica.com/plants/medicinal/item/jateorhiza-palmata