Biała piwonia ( Paeonia alba ) korzeń
Korzeń piwonii białej - cięty. Piwonia to roślina znana z ogrodów, od dawna jednak znajdująca również inne zastosowania. Wspominał o nich m. in. Sokrates i św. Hildegarda
Biała piwonia (łac. Paeonia alba)
Rodzina: piwoniowatych (łac. Paeoniaceae)
Rodzaj: piwonia (łac. Paeoniaceae)
Gatunek: piwonia biała (łac. Paeonia alba)
Opis rośliny:
Piwonia to bylina, która bardzo często stanowi ozdobę przydomowych ogródków i balkonów. Preferuje gleby wilgotne, piaszczysto-gliniaste, próchnicze. Nie lubi wiatru, ale radzi sobie z mrozami. Najbardziej charakterystyczne są jej białe, aromatyczne kwiaty.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie piwonii białej:
Korzeń piwonii zawiera skrobię, alkaloidy, garbniki, sacharozę, monoterpeny i kwasy feonolowe. Warto wiedzieć, że oprócz niezaprzeczalnych walorów ozdobnych, piwonia ma również wiele innych właściwości.
Napar z korzenia piwonii podawany był często jako środek wspomagający uspokojenie i wyciszenie oraz wsparcie układu pokarmowego. Według dawnych podań stosowali go m.in. św. Hildegarda i Sokrates. Ponadto wspiera krążenie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Stosowany zewnętrznie korzystnie wpływa na stawy oraz korzystnie wpływa na stan skóry.
Przeciwwskazania do stosowania piwonii białej:
Ciąża i okres karmienia piersią.
Źródła:
http://rozanski.li/902/piwonia-paeonia-w-praktycznej-fitoterapii/