Kozieradka pospolita (łac. Trigonella foenum-graecum)
Rodzina: bobowate (łac. Fabaceae) Rodzaj: kozieradka (łac. Trigonella) Gatunek: kozieradka pospolita (łac. Trigonellafoenumgraecum) Innenazwy: kozieradka lekarska, koniczyna grecka, fenegryka, greckie siano, kozioroźnik, boża trawka, Fenugreek. Surowiec: ziarno
Opis rośliny:
Kozieradka pospolita to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych. Dorasta do ok 60 cm wysokości, ma trójdzielne liście oraz wytwarza żółte kwiaty. W medycynie naturalnej jako surowiec wykorzystywane są ziarna kozieradki.
Ziarna kozieradki lekarskiej zawierają cenne dla naszego zdrowia substancje bioaktywne – saponiny sterydowe, flawonoidy, aminy biogenne, kumaryny, olejek eteryczny, alkaloidy, kwas nikotynowy, kwas fitynowy, alkohole cukrowe, śluzy oraz witaminy PP, H, F, B1, sole mineralne żelaza, fosforu, potasu i wapnia, tłuszcze, białka, gorycze oraz karoten.
Właściwości prozdrowotne i tradycyjne zastosowanie:
W medycynie naturalnej kozieradkę stosowano w formie odwarów lub wyciągów alkoholowych. Miały one przede wszystkim wzmacniać organizm w stanach osłabienia, zapobiegać anemii, działa odżywczo, regulować prace układu pokarmowego, zapobiegać alergiom i łagodzić ich skutki. Uważano również, że kozieradka zmniejsza bóle reumatyczne i korzystnie wpływa na układ kostny. Zalecano ja osobom z wrzodami żołądka, w trakcie przeziębień i infekcji dróg oddechowych oraz przy problemach z pamięcią i koncentracją. Specyfiki stosowano również zewnętrznie w przypadku hemoroidów, na rany, oparzenia, owrzodzenia, miejsca ukąszeń owadów.
Bogactwo składników odżywczych ziaren kozieradki korzystnie wpływa na ogólną kondycję organizmu. Działają one wzmacniająco, pomagają przybierać na wadze osobom z zaburzeniami odżywiania., regulują gospodarkę hormonalną. Wpływają również korzystnie na kondycje psychiczną człowieka.
Przeciwwskazania:
Produkt nieodpowiedni dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.