Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae)
Rodzaj: ostryż (łac. Curcumea)
Gatunek: ostryż bawrierski (łac. Cucumea longa)
Kurkuma to subtropikalna roślina, która występuje w Azji, przede wszystkim w Chinach, Indiach, na Tajwanie, Sri Lance, Filipinach, Tajlandii i Jawie. Jest to przede wszystkim potrawa, która stanowi podstawę wielu potraw w kuchni azjatyckiej. Świetnie komponuje się z zupami, sosami, daniami mięsnymi i rybnymi.
Kłącze Jiang Huang pozyskiwane jest z gatunku: ostryżu barwierskiego. Stanowi popularną przyprawę. Zawiera kurkuminoidy, z których najważniejszą jest kurkumina – substancja o dużej aktywności biologicznej, która wykazuje działanie bakteriobójcze.
Kłącze kurkumy zawiera ważne dla naszego zdrowia substancje biologicznie czynne, m.in. kurkuminoidy, ok. 2% (kurkumina, didemetoksykurkumina, monodemetoksykurkumina) kwas ferulowy i olejki eteryczne 3-5% (ksantorizal, kurkumen, bisabolen, gwajan, zingiberen, turmeron).
Kurkuma działa żółciopędnie, rozkurczowo i przeciwzapalnie. Może być wykorzystywana zarówno jako przyprawa w codziennej kuchni, jak i surowiec do produkcji nalewek, odwarów i naparów. Pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego, poprawia proces trawienia i wchłaniania składników pokarmowych.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostry%C5%BC_d%C5%82ugi
http://www.przyprawowy.pl/kurkuma.html
Ashwagandha - korzeń mielony 50g