Kurkuma ( Curcumea longa ) cięta

Kurkuma, a właściwie ostryż długi, pochodzi z Azji. Od wieków jest znaną i cenioną przyprawą kuchni orientalnej, która oprócz walorów smakowych, zawiera całe bogactwo składników o dobroczynnym wpływie na kondycję całego organizmu. 

Więcej szczegółów

Nowość

7,38 złbrutto
6,83 złnetto

Ten produkt nie występuje już w magazynie

Porównaj

Produkty powiązane

 
Więcej informacji

Jiang Huang – kłącze kurkumy

Rodzina: imbirowate (Zingiberaceae)
Rodzaj: ostryż (Curcumea)
Gatunek: ostryż bawrierski (Cucumea longa)

Kurkuma to subtropikalna roślina, która występuje w Azji, przede wszystkim w Chinach, Indiach, na Tajwanie, Sri Lance, Filipinach, Tajlandii i Jawie. Jest to przede wszystkim potrawa, która stanowi podstawę wielu potraw w kuchni azjatyckiej. Świetnie komponuje się z zupami, sosami, daniami mięsnymi i rybnymi.

Kłącze Jiang Huang pozyskiwane jest z gatunku: ostryżu barwierskiego. Stanowi popularną przyprawę. Zawiera kurkuminoidy z których najważniejszą jest kurkumina – substancja o dużej aktywności biologicznej, która wykazuje działanie bakteriobójcze.

Kłącze kurkumy zawiera ważne dla naszego zdrowia substancje biologicznie czynne, m.in. kurkuminoidy, ok. 2% (kurkumina, didemetoksykurkumina, monodemetoksykurkumina) kwas ferulowy i olejki eteryczne 3-5% (ksantorizal, kurkumen, bisabolen, gwajan, zingiberen, turmeron).

Kurkuma działa żółciopędnie, rozkurczowo i przeciwzapalnie. Może być wykorzystywana zarówno jako przyprawa w codziennej kuchni, jak i surowiec do produkcji nalewek, odwarów i naparów. Pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego, poprawia proces trawienia i wchłaniania składników pokarmowych.


Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostry%C5%BC_d%C5%82ugi
http://www.przyprawowy.pl/kurkuma.html


Path: > > > Kurkuma ( Curcumea longa ) cięta
 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: