Zioła mielone i ekstrakty
Kurkuma ( Curcumea longa ) cięta
0000615
Obecnie brak na stanie 10,49 zł
Brutto
Kurkuma, a właściwie ostryż długi, pochodzi z Azji. Od wieków jest znaną i cenioną przyprawą kuchni orientalnej, która oprócz walorów smakowych, zawiera całe bogactwo składników o dobroczynnym wpływie na kondycję całego organizmu.
Jiang Huang – kłącze kurkumy
Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae)
Rodzaj: ostryż (łac. Curcumea)
Gatunek: ostryż barwierski (łac. Cucumea longa)
Opis rośliny:
Kurkuma to subtropikalna roślina, która występuje w Azji, przede wszystkim w Chinach, Indiach, na Tajwanie, Sri Lance, Filipinach, Tajlandii i Jawie. Zwana także ostryżem długim, jest przede wszystkim przyprawą, która stanowi podstawę wielu potraw w kuchni azjatyckiej. Świetnie komponuje się z zupami, sosami, daniami mięsnymi i rybnymi. Jest składnikiem złotego mleka.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie kłącza kurkumy:
Kłącze Jiang Huang pozyskiwane jest z gatunku - ostryż barwierski. Zawiera kurkuminoidy, z których najważniejszą jest kurkumina. Kłącze kurkumy jest źródłem także substancji takich jak kwas ferulowy i olejki eteryczne (ksantorizal, kurkumen, bisabolen, gwajan, zingiberen, turmeron).
Kłącze kurkumy może być wykorzystywane zarówno jako przyprawa w codziennej kuchni, jak i surowiec do produkcji nalewek, odwarów i naparów. Kurkuma wzmacnia wydzielanie żółci, wspiera rozkurczającą funkcję organizmu i sprzyja procesom przeciwzapalnym. Ponadto pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego, poprawia proces trawienia i wchłaniania składników pokarmowych.
Przeciwwskazania do stosowania kłącza kurkumy:
Zalecana jest ostrożność w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostry%C5%BC_d%C5%82ugi
http://www.przyprawowy.pl/kurkuma.html
No reviews