Jiang Huang – kłącze kurkumy
Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae)
Rodzaj: ostryż (łac. Curcumea)
Gatunek: ostryż barwierski (łac. Cucumea longa)
Forma: drobny grys
Opis kurkumy:
Kurkuma to subtropikalna roślina, która występuje w Azji, przede wszystkim w Chinach, Indiach, na Tajwanie, Sri Lance, Filipinach, Tajlandii i Jawie. Zwana także ostryżem długim, jest przede wszystkim przyprawą, która stanowi podstawę wielu potraw w kuchni azjatyckiej. Świetnie komponuje się z zupami, sosami, daniami mięsnymi i rybnymi. Jest składnikiem złotego mleka.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Kłącze Jiang Huang pozyskiwane jest z gatunku - ostryż barwierski. Zawiera kurkuminoidy, z których najważniejszą jest kurkumina. Kłącze kurkumy jest źródłem także substancji takich jak kwas ferulowy i olejki eteryczne (ksantorizal, kurkumen, bisabolen, gwajan, zingiberen, turmeron).
Kłącze kurkumy może być wykorzystywane zarówno jako przyprawa w codziennej kuchni, jak i surowiec do produkcji nalewek, odwarów i naparów.
Kurkuma wzmacnia wydzielanie żółci, wspiera rozkurczającą funkcję organizmu i sprzyja procesom przeciwzapalnym. Ponadto pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego, poprawia proces trawienia i wchłaniania składników pokarmowych.
Przeciwwskazania do stosowania:
Zalecana jest ostrożność w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Źródła: