Kurkuma mielona Indyjska - 50g

Mielona kurkuma indyjska

  • Kurkumina wykazuje silne działanie:

  •  żółciopędne i żółciotwórcze,

  • rozkurczowe i przeciwzapalnie

Więcej szczegółów

0000408
Nowość

4,50 złbrutto
4,17 złnetto

4,30 zł za szt.

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Kurkuma (Curcuma longa)

Rodzina: imbirowate (Zingiberaceae)
Rodzaj: ostryż (Curcuma)
Gatunek: ostryż długi (Curcuma longa)
Inne nazwy: szafranica, żółcień, szafran indyjski, ostryż Zohary

Surowiec: kłącze kurkumy indyjskiej mielone

Kurkuma, czyli ostryż długi, pochodzi z Azji (Chiny, Sri Lanka, Jawa, Indonezja), gdzie od stuleci wykorzystywana jest jako jedna z najważniejszych przypraw kuchni orientalnej oraz surowiec ceniony w tradycyjnej medycynie tamtych rejonów.

Kurkuma należy do rodziny imbirowatych. Obecnie jest przyprawą znana na całym świecie. Warto wiedzieć, że oprócz walorów smakowych, kurkuma wpływa również dobroczynnie na stan zdrowia naszego organizmu. Znajdują się w niej ważne substancje biologicznie czynne, ale najważniejsza z nich to kurkumina, która szczególnie korzystnie wpływa na prace układu pokarmowego oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Bez wątpienia kurkumę warto włączyć do naszej codziennej diety. Działa wspomagająco na wątrobę, stymuluje produkcję żółci, reguluje pracę jelit, przyspiesza przemianę materii, działa przeciwzapalnie, ma dobroczynny wpływ na pracę serca oraz układ nerwowy.

Kurkuma nadaje potrawie charakterystyczny smak oraz intensywnie żółtą barwę. Może stanowić dodatek do dań mięsnych, ryb, zup, sosów, sałatek.

Przeciwwskazania:
Ponieważ nie przeprowadzono stosownych badań, kobiety w ciąży i karmiące piersią spożywanie kurkumy, jako codziennego suplementu diety, powinny najpierw zasięgnąć porady lekarza.

Źródła:

http://rozanski.li/247/kurkuma-ostryz-curcuma/
http://www.przyprawowy.pl/kurkuma.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostry%C5%BC_d%C5%82ugi
http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Kurkumina--budowa-wlasciwosci-i-zastosowanie/

Path: > > > Kurkuma mielona Indyjska - 50g
 
Dodatkowe informacje
 
Kurkuma - ostryż

Ostryż – kłącze (Curcuma longa)

Rodzina: imbirowate (Zingiberaceae)
Rodzaj: ostryż (Curcuma)
Gatunek: ostryż długi (Curcuma longa)
Inne nazwy: kurkuma, szafranica, żółcień

Surowiec: kłącze mielone kurkumy


Ostryż długi potocznie nazywany kurkumą, jest przedstawicielem rodziny imbirowatych. Jest byliną, która występuje w klimacie subtropikalnym w Azji – na Sri Lance, Jawie, Tajwanie, w Chinach i Indiach. Kłącze ma kilka centymetrów długości i ok 3 cm średnicy. Pokrywa je gruba skóra, a wewnątrz jest intensywnie pomarańczowe.

Kurkuma jest znana przede wszystkim jako przyprawa stosowana zarówno do potraw wytrawnych – mięs, sosów, zup – jak i wypieków – chleba, ciastek, a nawet naleśników. Nadaje potrawom ciekawy smak oraz żółtą barwę. 

Bez wątpienia warto włączyć kurkumę do naszej codziennej kuchni. Jest źródłem wielu cennych składników – przede wszystkim kurkuminy i olejku eterycznego. Od dawnych czasów kurkuma była stosowana nie tylko w kuchni, ale i w medycynie tradycyjnej krajów azjatyckich. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy, poprawia trawienie, działa rozkurczowo, bakteriobójczo i przeciwzapalnie.  Wykorzystywano ją przy problemach z wątrobą, w kamicy żółciowej, w zatruciach, kłopotach trawiennych, a także w czasie przeziębień. Kurkumę powinny włączyć do swojej diety osoby
z nadciśnieniem lub z podwyższonym poziomem cholesterolu. Stosowana regularnie stymuluje prawidłową prace układu odpornościowego, a także korzystnie wpływa na nasze zdolności umysłowe.

Kurkumę stosowano na wiele sposobów. Najpopularniejszym z nich było oczywiście jej wykorzystanie do doprawiania potraw. Jednak sporządzano z niej również wiele specyfików. Najczęściej były to odwary – 1 łyżka gotowana w szklance wody na niewielkim ogniu przez kwadrans – lub nalewki – cięte kłącze zalewano 70-procentowym alkoholem w proporcji 1:5 i odstawiano na 2 tygodnie. Preparaty te stosowano również zewnętrznie – do przemywania ran, ukąszeń, poparzeń.

Przeciwskazania: Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z fitoterapeutą lub lekarzem.


Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostry%C5%BC_d%C5%82ugi
http://rozanski.li/247/kurkuma-ostryz-curcuma/


30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: