Kurkuma mielona Indyjska - 50g

Mielona kurkuma indyjska - kłącze o charakterystycznym smaku i barwie, jest obecnie jedną z najpopularniejszych przypraw, występującą głównie w kuchni azjatyckiej. Kłącze kurkumy ma także inne właściwości - wspomaga układ pokarmowy, sercowo-naczyniowy i sprzyja procesom przeciwzapalnym.

Więcej szczegółów

0000408
Nowość

4,50 złbrutto
4,17 złnetto

4,30 zł za szt.

- +

Porównaj

IlośćKwotaZniżkaCena jedn.ZaoszczędźKup
3 13,23 zł 4,41 zł 4,41 zł Zaloguj się  
5 21,60 zł 4,32 zł 4,32 zł Zaloguj się  
10 41,85 zł 4,19 zł 4,19 zł Zaloguj się  
 
Więcej informacji

Kurkuma (Curcuma longa)

Rodzina: imbirowate (Zingiberaceae)
Rodzaj: ostryż (Curcuma)
Gatunek: ostryż długi (Curcuma longa)
Inne nazwy: szafranica, żółcień, szafran indyjski, ostryż Zohary

Surowiec: kłącze kurkumy indyjskiej mielone

Opis rośliny:

Kurkuma, czyli ostryż długi, pochodzi z Azji (Chiny, Sri Lanka, Jawa, Indonezja), gdzie od stuleci wykorzystywana jest jako jedna z najważniejszych przypraw kuchni orientalnej oraz surowiec ceniony w tradycyjnej medycynie tamtych rejonów. Kurkuma należy do rodziny imbirowatych.

Właściwości i tradycyjne zastosowanie kłącza kurkumy:

Kurkuma obecnie jest przyprawą znaną na całym świecie. Warto wiedzieć, że oprócz walorów smakowych, kurkuma wpływa również na nasz organizm. Znajdują się w niej substancje, wśród których najważniejszą jest kurkumina, która szczególnie korzystnie sprzyja pracy układu pokarmowego oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Bez wątpienia kurkumę warto włączyć do naszej diety. Działa wspomagająco na wątrobę, stymuluje produkcję żółci, pomaga regulować pracę jelit. Kłącze kurkumy przyspiesza przemianę materii, wzmacnia procesy przeciwzapalne i ma dobroczynny wpływ na pracę serca oraz układ nerwowy.

Kurkuma nadaje potrawie charakterystyczny smak oraz intensywnie żółtą barwę. Może stanowić dodatek do dań mięsnych, ryb, zup, sosów, sałatek.

Przeciwwskazania do stosowania kłącza kurkumy:

Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zachować ostrożność w stosowaniu kurkumy.

Źródła:

http://rozanski.li/247/kurkuma-ostryz-curcuma/
http://www.przyprawowy.pl/kurkuma.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostry%C5%BC_d%C5%82ugi
http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Kurkumina--budowa-wlasciwosci-i-zastosowanie/

Path: > > > Kurkuma mielona Indyjska - 50g
 
Dodatkowe informacje
 
Kurkuma - ostryż

Ostryż – kłącze (Curcuma longa)

Rodzina: imbirowate (Zingiberaceae)
Rodzaj: ostryż (Curcuma)
Gatunek: ostryż długi (Curcuma longa)
Inne nazwy: kurkuma, szafranica, żółcień

Surowiec: kłącze mielone kurkumy

Ostryż długi potocznie nazywany kurkumą, jest przedstawicielem rodziny imbirowatych. Jest byliną, która występuje w klimacie subtropikalnym w Azji – na Sri Lance, Jawie, Tajwanie, w Chinach i Indiach. Kłącze ma kilka centymetrów długości i ok 3 cm średnicy. Pokrywa je gruba skóra, a wewnątrz jest intensywnie pomarańczowe.

Kurkuma jest znana przede wszystkim jako przyprawa stosowana zarówno do potraw wytrawnych – mięs, sosów, zup – jak i wypieków – chleba, ciastek, a nawet naleśników. Nadaje potrawom ciekawy smak oraz żółtą barwę. 

Bez wątpienia warto włączyć kurkumę do naszej codziennej kuchni. Jest źródłem wielu cennych składników – przede wszystkim kurkuminy i olejku eterycznego. Od dawnych czasów kurkuma była stosowana nie tylko w kuchni, ale i w medycynie tradycyjnej krajów azjatyckich. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy, poprawia trawienie, działa rozkurczowo, bakteriobójczo i przeciwzapalnie.  Wykorzystywano ją przy problemach z wątrobą, w kamicy żółciowej, w zatruciach, kłopotach trawiennych, a także w czasie przeziębień. Kurkumę powinny włączyć do swojej diety osoby
z nadciśnieniem lub z podwyższonym poziomem cholesterolu. Stosowana regularnie stymuluje prawidłową prace układu odpornościowego, a także korzystnie wpływa na nasze zdolności umysłowe.

Kurkumę stosowano na wiele sposobów. Najpopularniejszym z nich było oczywiście jej wykorzystanie do doprawiania potraw. Jednak sporządzano z niej również wiele specyfików. Najczęściej były to odwary – 1 łyżka gotowana w szklance wody na niewielkim ogniu przez kwadrans – lub nalewki – cięte kłącze zalewano 70-procentowym alkoholem w proporcji 1:5 i odstawiano na 2 tygodnie. Preparaty te stosowano również zewnętrznie – do przemywania ran, ukąszeń, poparzeń.

Przeciwskazania: Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z fitoterapeutą lub lekarzem.

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostry%C5%BC_d%C5%82ugi
http://rozanski.li/247/kurkuma-ostryz-curcuma/


30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: