Kurkuma mielona Indyjska - 50g
Kurkuma mielona Indyjska - 50g
    Kurkuma mielona Indyjska - 50g
    Kurkuma mielona Indyjska - 50g
    Kurkuma mielona Indyjska - 50g

    Kurkuma mielona Indyjska - 50g

    0000408
    4,99 zł
    Brutto

    Mielona kurkuma indyjska - kłącze o charakterystycznym smaku i barwie, jest obecnie jedną z najpopularniejszych przypraw, występującą głównie w kuchni azjatyckiej. Kłącze kurkumy ma także inne właściwości - wspomaga układ pokarmowy, sercowo-naczyniowy i sprzyja procesom przeciwzapalnym.

    IlośćRabatOszczędzasz
    128%Do 4,79 zł
    Urlop

    W dniach 31.01.2022 -04.02.2023 przebywamy na urlopie.

    Wysyłka zamówień wznowimy 06.02.2023.

    Realizacja zamówień może się opóźnić.

     

    Kurkuma (Curcuma longa)

    Rodzina: imbirowate (Zingiberaceae)
    Rodzaj: ostryż (Curcuma)
    Gatunek: ostryż długi (Curcuma longa)
    Inne nazwy: szafranica, żółcień, szafran indyjski, ostryż Zohary

    Surowiec: kłącze kurkumy indyjskiej mielone

    Opis rośliny:

    Kurkuma, czyli ostryż długi, pochodzi z Azji (Chiny, Sri Lanka, Jawa, Indonezja), gdzie od stuleci wykorzystywana jest jako jedna z najważniejszych przypraw kuchni orientalnej oraz surowiec ceniony w tradycyjnej medycynie tamtych rejonów. Kurkuma należy do rodziny imbirowatych.

    Właściwości i tradycyjne zastosowanie kłącza kurkumy:

    Kurkuma obecnie jest przyprawą znaną na całym świecie. Warto wiedzieć, że oprócz walorów smakowych, kurkuma wpływa również na nasz organizm. Znajdują się w niej substancje, wśród których najważniejszą jest kurkumina, która szczególnie korzystnie sprzyja pracy układu pokarmowego oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

    Bez wątpienia kurkumę warto włączyć do naszej diety. Działa wspomagająco na wątrobę, stymuluje produkcję żółci, pomaga regulować pracę jelit. Kłącze kurkumy przyspiesza przemianę materii, wzmacnia procesy przeciwzapalne i ma dobroczynny wpływ na pracę serca oraz układ nerwowy.

    Kurkuma nadaje potrawie charakterystyczny smak oraz intensywnie żółtą barwę. Może stanowić dodatek do dań mięsnych, ryb, zup, sosów, sałatek.

    Przeciwwskazania do stosowania kłącza kurkumy:

    Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zachować ostrożność w stosowaniu kurkumy.

    Źródła:

    http://rozanski.li/247/kurkuma-ostryz-curcuma/
    http://www.przyprawowy.pl/kurkuma.html
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostry%C5%BC_d%C5%82ugi
    http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Kurkumina--budowa-wlasciwosci-i-zastosowanie/

    PLANTAGO
    Nowy produkt
    2016-11-16
    Brak opini

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Informacje ogólne i ostrzeżenia.


    FAQ - najczęściej zadawane pytania

    Dla zainteresowanych klientów przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań związanych z produktami.

    Dowiedz się więcej

    Produkt dodany do ulubionych

    Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.