z przykrością informujemy, iż w związku z nagłym wprowadzeniem nowych rządowych obostrzeń tj. zamknięcie przedszkoli, zamówienia złożone od 25.03.2021 będą realizowane z opóźnieniem.
Kocanka jest rośliną powszechnie występującą w większości krajów europejskich i na Syberii. Rośnie na wydmach i terenach piaszczystych. Kwiaty kocanki są cenionym surowcem zielarskim. Stosowane przede wszystkim przy dolegliwościach ze strony wątroby i układu trawiennego.
Rodzina: astrowate (łac. Asteraceae) Rodzaj: kocanka (łac. Helichrysum) Gatunek: kocanka piaskowa (łac. Helichrysum arenarium) Innenazwy: dzika kocanka, suchołuska piaskowa Surowiec: kwiat kocanki piaskowej
Opis roliny:
Kocanka piaskowa powszechnie występuje w niemal całej Europie oraz na Syberii. Preferuje stanowiska piaszczyste i wydmy. Należy do rodziny astrowatych. Dorasta do ok. 30 cm, ma rozgałęzioną łodygę i podłużne liście. W porze kwitnienia pojawiają się na niej niewielki, żółte kwiaty zebrane w koszyczki.
Surowcem wykorzystywanym w medycynie ludowej są kwiaty kocanki. Zawierają one wiele cennych składników, tj.: flawonoidy, fitosterole, kwasy fenolowe, olejek eteryczny, triterpeny, garbniki i woski.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Kocanka piaskowa w medycynie tradycyjnej była stosowana na wiele dolegliwości, przede wszystkim jednak ceniono ją za dobroczynny wpływ na układ moczowy i trawienny. Uważano, że jej regularne stosowanie wspiera regenerację wątroby, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu (stosowano ją na odtrucia), zwiększa diurezę, wspomaga układ moczowy w trakcie stanów zapalnych. Ponadto kocanka działa delikatnie rozkurczowo i stymuluje pracę jelit oraz pobudza procesy trawienne.
Olejek eteryczny zawarty w kocance piaskowej wykazuje działanie bakteriobójcze. Napar z kwiatów kocanki może być stosowany wewnętrznie – pobudza apetyt, pomaga oczyszczać jelita, działa osłonowo na układ trawienny – lub zewnętrznie – do okładów na zranienia, do przemywania skóry, wpływa korzystnie na jej wygląd i pomaga uporać się ze zmianami chorobowymi.
Szczególna popularność kocanka piaskowa zyskała w tradycyjnej medycynie rosyjskiej. Nazywana bywała zielem nieśmiertelności. Jej niezwykłe prozdrowotne właściwości znane były już nawet w starożytnym Rzymie. Za jej pomocą leczono wszelkie dolegliwości trawienne, a przede wszystkim wątrobowe. Warto również wiedzieć, że kocanka jest skutecznym środkiem odstraszającym mole.
Przygotowanie naparu z kocanki jest bardzo proste – 1-2 łyżeczki surowca należy zalać szklanką gorącej wody i zaparzać pod przykryciem przez kwadrans. Kwiaty kocanki możemy również wykorzystać do sporządzenia nalewki – w tym celu należy zalać je 60 procentowym alkoholem w proporcji 1:5 i odstawić na dwa tygodnie. Odwar z kocanki działa nieco silniej niż napar. Aby go uzyskać należy 4 łyżki surowca zalać jednym litrem wody i gotować 20 minut na wolnym ogniu. Zarówno napar, jak i nalewkę można stosować wewnętrznie i zewnętrznie.
Przeciwskazania:
Kobiety w ciąży lub karmiące piersią powinny skonsultować stosowanie kocanki z lekarzem lub fitoterapeutą. Kocanka nie jest również wskazana dla osób chorujących na zastoje w drogach żółciowych lub kamicę żółciową.