z przykrością informujemy, iż w związku z nagłym wprowadzeniem nowych rządowych obostrzeń tj. zamknięcie przedszkoli, zamówienia złożone od 25.03.2021 będą realizowane z opóźnieniem.
Czas wysyłki: 5 - 7 dni roboczych dni roboczych.
Przepraszamy za chwilowe utrudnienia.
Lipa - kwiat 100g
Lipa – kwiat (łac. Tilia cordata - flos). Lipa jest drzewem pospolicie występującym w naszej strefie klimatycznej. Od dawien dawna jej kwiaty są zbierane i przechowywane do jesieni, kiedy to herbatka z kwiatów lipy stosowana jest jako remedium na dręczące nas o tej porze roku przeziębienia i spadki odporności organizmu.
Rodzina: ślazowate (łac. Malvaceae) Rodzaj: lipa (łac. Tilia) Gatunek: lipa drobnolistna (łac. Tilia cordata) Surowiec: kwiat
Opis rośliny:
Lipa to drzewo, które pospolicie występuje w Europie i Azji. Jest nie tylko urodziwa, ale i oczyszcza powietrze, z tego powodu jest często sadzona przy drogach i w miejskich parkach. Dziko rośnie w lasach liściastych. Jak na drzewo nie jest wysoka, dorasta do 30 m, charakterystyczne są jej drobne liście o sercowatym kształcie jesienią przebarwiające się na żółto. Lipa jest rośliną miododajną, kwitnie od czerwca do lipca. Przed wiekami zajmowała ważne miejsce w kulturze Słowian i była uważana za drzewo święte.
Właściwości prozdrowotne i tradycyjne zastosowanie:
Medycyna ludowa już dawno doceniła prozdrowotne właściwości lipy. Z suszonych kwiatów przyrządzano herbatkę, która była nieodzownym elementem kuracji w trakcie grypy i przeziębienia. Kwiaty lipy zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników m.in. śluzy, flawonoidy, garbniki, sterole, kwasy organiczne i olejek eteryczny. Wspomagają one ogólną odporność organizmu, wspierają go w walce z gorączką, przyspieszają usuwanie zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Napar z lipy pity małymi łyczkami nawilża gardło i pomaga uporać się z chrypką. Można go również stosować zewnętrznie do przemywania skory, koi stany zapalne, przyspiesza gojenie ran i zapobiega powstawaniu wyprysków oraz nawilża. Działa również moczopędnie. Śluzy zawarte w kwiatach wspomagają pracę układu trawiennego. Po lipową herbatkę warto również sięgnąć wieczorem, by zapewnić sobie łatwiejsze zasypianie i relaks.
W tradycyjnym zielarstwie wykorzystywano nie tylko kwiaty lipy, ale także korę, liście i drewno. Jednak to kwiaty są uważane za najcenniejszy surowiec. Przygotowanie naparu jest bardzo proste. 1-2 łyżeczki suszonego surowca należy zaparzyć w szklance gorącej wody. Jeśli chcemy uzyskać silniejszy preparat, należy 3-4 łyżki stołowe kwiatów gotować w litrze wody na małym ogniu przez ok. kwadrans.
Przeciwskazania:
Ze względu na brak odpowiednich badań, nie zaleca się spożywania kobietom w ciąży i karmiącym piersią.