Lapacho Pau d'arco - kora mielona
Lapacho Pau d'arco - kora mielona
Lapacho Pau d'arco - kora mielona
Lapacho Pau d'arco - kora mielona
Lapacho Pau d'arco - kora mielona

Lapacho Pau d'arco - kora mielona

0000036
22,64 zł
Brutto

Lapacho (łac. Tabebuia impetiginosa) - kora cięta idealna do sporządzania naparów i nalewek. Naturalny środek medycyny peruwiańskiej. Stosowany w przypadku infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych.

Opcje wagowe
  • 100g
  • 250g
  • 500g

Ilość Rabat Oszczędzasz
3 2% Do 0,66 zł
5 4% Do 2,20 zł
10 6% Do 6,60 zł

Poniższe informacje nie mogą być traktowane jako jedyne źródło wiedzy na temat opisanego zioła / produktu.


Produkty marki Plantago:

Oferowane przez nas produkty nie są lekami ani produktami leczniczymi w świetle prawa farmaceutycznego.

Zdjęcie produktu:

Zdjęcia poglądowe. Surowiec może niekiedy różnić się wizualnie w zależności od danej partii.

Opakowanie:

Używane przez nas opakowania również mogą się różnić ( używamy papierowych woreczków typu doypack zamykanych na strunę ). Opakowania pozbawione są tzw. okna aby uniemożliwić przenikanie promieni słonecznych.

W wyjątkowych sytuacjach ( towar o dużej objętości ) stosujemy opakowania innego typu.

Sposób przechowywania ziół:

Przechowywać w suchym, niedostępnym dla dzieci miejscu, w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu z dala od promieni słonecznych.

Ciąża i karmienie piersią:

W większości przypadków zioła nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią, jak również małe dzieci. W wyżej wymienionych wypadkach przed zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem.

Reakcje alergiczne:

Zioła tak jak każde inne produkty niezależnie od ich klasyfikacji również mogą wchodzić w interakcje z lekami oraz wywoływać reakcje alergiczne.


FAQ - najczęściej zadawane pytania

Dla zainteresowanych klientów przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań związanych z produktami.

Dowiedz się więcej

 

Lapacho (Tabebuia impetiginosa)

Rodzina: Bignoniaceae
Gatunek: Tabebuia impetiginosa
Inne nazwy: Pau d'arco, herbata lapacho, taheebo, herbata Inków

Surowiec: kora mielona lapacho

Opis rośliny:

La pacho (lapacho) to nazwa kory pozyskiwanej z drzewa z rodziny tabebuia. Jest to długowieczne drzewo występujące w lasach deszczowych Amazonii. Dziko rośnie w Ameryce Południowej i Środkowej, często wykorzystywane jest do nasadzeń w parkach i przy ulicach ze względu na walory dekoracyjne. Drzewo dorasta do ok. 30 metrów wysokości i w odpowiednich warunkach może żyć nawet 700 lat. Niezwykle ciekawe i ozdobne są jego kwiaty (różowo-żółte), jednak obecne są one przez zaledwie trzy tygodnie w ciągu całego roku.  

Kora lapacho zawiera wiele substancji – lapachol, beta lapachol, glikozydy, alkaloidy, garbniki i sole mineralne manganu, wapnia, żelaza, magnezu oraz koenzym Q oraz flobafeny.

Właściwości i tradycyjne zastosowanie kory lapacho:

Kora lapacho jest znanym od stuleci i cenionym surowcem wykorzystywanym w tradycyjnej medycynie peruwiańskiej. Sporządza się z niej napary lub nalewki. Herbata Inków stosowana jest ze względu na swoje właściwości wspomagające organizm w walce z bakteriami, wirusami i grzybami. Wzmacnia prawidłową pracę układu immunologicznego, poprawia odporność. 

Naturalna medycyna krajów Amazonii od wieków stosuje la pacho. Pau d'arco dostarcza żelaza, wspiera przy nadwrażliwości np. na pyłki. Może pomagać w regulacji poziomu cukru. La pacho stosowane zewnętrznie przyspiesza gojenie ran i pomaga w dolegliwościach skórnych. Jest korzystne dla stawów.

Przeciwwskazania do stosowania kory lapacho:

Lapacho nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.  Nie podawać dzieciom.

Źródła:

http://rozanski.li/2348/lapacho-lek-i-alternatywa-dla-herbaty/
https://rain-tree.com/paudarco.htm#.WS_5I1LURsM

PLANTAGO
Nowy produkt
0000036
2016-08-18
Brak opini

Zobacz także

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do ulubionych

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.