Cynamonowiec amazoński ( Ocotea quixos ) Ishpingo - liść
Cynamonowiec amazoński jest niezwykle aromatyczną rośliną, której kulinarnie wykorzystuje się liście. Stanowią one ważną część kuchni Indian. W smaku przypomina nieco powszechny cynamon, jest jednak od niego delikatniejszy. Pasuje do dań słodkich i wytrawnych.
Cynamonowiec amazoński – (łac. Ocotea quixos).
Rodzina: wawrzynowate (łac. Lauraceae)
Gatunek: cynamonowiec amazoński (łac. Ocotea quixos)
Inne nazwy: canela amazonica, ispinku, cynamonowiec amerykański
Surowiec: liść cięty cynamonowca
Opis rośliny:
Cynamonowiec amazoński to drzewo występujące na terenie Ameryki Południowej. Szczególnie licznie spotykany jest w Ekwadorze oraz w Kolumbii. Cynamonowiec dorasta do ok. 20-30 metrów wysokości. Jest rośliną wiecznie zieloną.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie cynamonowca amazońskiego:
Od najdawniejszych czasów jego właściwości wraz z walorami aromatycznymi i smakowymi znane były Indianom z plemion Quechua. Najcenniejszym surowcem pozyskiwanym z cynamonowca są jego liście i kwiaty. W ich składzie odnajdziemy wiele substancji. Są wśród nich antyoksydanty, które mają wpływ na spowolnienie procesów starzenia; pierwiastki takie jak żelazo, wapń i mangan, a także olejki.
Liście cynamonowca są stosowane przede wszystkim w kuchni, jako dodatek do potraw. Z ich wykorzystaniem przygotowuje się również nalewki i napary, które często wykorzystywane są w trakcie ważnych obrzędów i rytuałów. Cynamonowiec amazoński - znany i ceniony już w epoce inkaskiej, równie chętnie stosowany we współczesnej, nowoczesnej kuchni krajów Ameryki Południowej. Jest kluczowym składnikiem tradycyjnych potraw ekwadorskich, m.in. słynnego napoju alkoholowego alajua czy tzw. mazamorra morrada (rodzaj puddingu).
Liście cynamonowca amazońskiego mogą poprawiać ogólną odporność organizmu i pozytywnie wpływać na funkcjonowanie układu immunologicznego. Wspierają zdolność organizmu do zwalczania namnażania się szkodliwych komórek oraz wolnych rodników. Cynamonowiec ułatwia delikatne rozgrzewanie i może pomagać w odprężeniu. Liście cynamonowca stosuje się jako przyprawę. Nadaje daniom charakterystyczny, cynamonowy posmak i aromat, jednak nie tak intensywny, jak przy zastosowaniu powszechnie używanego cynamonu. Dawkę należy dostosować do indywidualnych upodobań. Nadaje się do dań na słodko; ciast i deserów, a także do potraw o bardziej wytrawnym charakterze.
Przeciwwskazania do stosowania:
Ciąża i karmienie piersią.
Źródła:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ocotea_quixos
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7311599
https://www.academia.edu/3044944 /Chemical_composition_and_biological_activities_of_Ishpingo_essential_oil_a_traditional_Ecuadorian_spice_from_Ocotea_quixos_Lam._Kosterm._Lauraceae_flower_calices