Cynamonowiec amazoński ( Ocotea...
Cynamonowiec amazoński ( Ocotea...

Cynamonowiec amazoński ( Ocotea quixos ) Ishpingo - liść

0000830
24,97 zł
Brutto

Cynamonowiec amazoński jest niezwykle aromatyczną rośliną, której kulinarnie wykorzystuje się liście. Stanowią one ważną część kuchni Indian. W smaku przypomina nieco powszechny cynamon, jest jednak od niego delikatniejszy. Pasuje do dań słodkich i wytrawnych.

Opcje wagowe
  • 50g

Ilość Rabat Oszczędzasz
3 2% Do 0,00 zł
5 4% Do 0,00 zł
10 6% Do 0,00 zł

Poniższe informacje nie mogą być traktowane jako jedyne źródło wiedzy na temat opisanego zioła / produktu.


Produkty marki Plantago:

Oferowane przez nas produkty nie są lekami ani produktami leczniczymi w świetle prawa farmaceutycznego.

Zdjęcie produktu:

Zdjęcia poglądowe. Surowiec może niekiedy różnić się wizualnie w zależności od danej partii.

Opakowanie:

Używane przez nas opakowania również mogą się różnić ( używamy papierowych woreczków typu doypack zamykanych na strunę ). Opakowania pozbawione są tzw. okna aby uniemożliwić przenikanie promieni słonecznych.

W wyjątkowych sytuacjach ( towar o dużej objętości ) stosujemy opakowania innego typu.

Sposób przechowywania ziół:

Przechowywać w suchym, niedostępnym dla dzieci miejscu, w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu z dala od promieni słonecznych.

Ciąża i karmienie piersią:

W większości przypadków zioła nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią, jak również małe dzieci. W wyżej wymienionych wypadkach przed zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem.

Reakcje alergiczne:

Zioła tak jak każde inne produkty niezależnie od ich klasyfikacji również mogą wchodzić w interakcje z lekami oraz wywoływać reakcje alergiczne.


FAQ - najczęściej zadawane pytania

Dla zainteresowanych klientów przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań związanych z produktami.

Dowiedz się więcej

 

Cynamonowiec amazoński – (łac. Ocotea quixos).

Rodzina: wawrzynowate (łac. Lauraceae)
Gatunek: cynamonowiec amazoński (łac. Ocotea quixos)
Inne nazwy: canela amazonica, ispinku, cynamonowiec amerykański
Surowiec: liść cięty cynamonowca

Opis rośliny:

Cynamonowiec amazoński to drzewo występujące na terenie Ameryki Południowej. Szczególnie licznie spotykany jest w Ekwadorze oraz w Kolumbii. Cynamonowiec dorasta do ok. 20-30 metrów wysokości. Jest rośliną wiecznie zieloną.

Właściwości i tradycyjne zastosowanie cynamonowca amazońskiego:

Od najdawniejszych czasów jego właściwości wraz z walorami aromatycznymi i smakowymi znane były Indianom z plemion Quechua. Najcenniejszym surowcem pozyskiwanym z cynamonowca są jego liście i kwiaty. W ich składzie odnajdziemy wiele substancji. Są wśród nich antyoksydanty, które mają wpływ na spowolnienie procesów starzenia; pierwiastki takie jak żelazo, wapń i mangan, a także olejki.

Liście cynamonowca są stosowane przede wszystkim w kuchni, jako dodatek do potraw. Z ich wykorzystaniem przygotowuje się również nalewki i napary, które często wykorzystywane są w trakcie ważnych obrzędów i rytuałów. Cynamonowiec amazoński - znany i ceniony już w epoce inkaskiej, równie chętnie stosowany we współczesnej, nowoczesnej kuchni krajów Ameryki Południowej. Jest kluczowym składnikiem tradycyjnych potraw ekwadorskich, m.in. słynnego napoju alkoholowego alajua czy tzw. mazamorra morrada (rodzaj puddingu).

Liście cynamonowca amazońskiego mogą poprawiać ogólną odporność organizmu i pozytywnie wpływać na funkcjonowanie układu immunologicznego. Wspierają zdolność organizmu do zwalczania namnażania się szkodliwych komórek oraz wolnych rodników. Cynamonowiec ułatwia delikatne rozgrzewanie i może pomagać w odprężeniu. Liście cynamonowca s
tosuje się jako przyprawę. Nadaje daniom charakterystyczny, cynamonowy posmak i aromat, jednak nie tak intensywny, jak przy zastosowaniu powszechnie używanego cynamonu. Dawkę należy dostosować do indywidualnych upodobań. Nadaje się do dań na słodko; ciast i deserów, a także do potraw o bardziej wytrawnym charakterze.

Przeciwwskazania do stosowania:

Ciąża i karmienie piersią.

Źródła:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ocotea_quixos
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7311599
https://www.academia.edu/3044944 /Chemical_composition_and_biological_activities_of_Ishpingo_essential_oil_a_traditional_Ecuadorian_spice_from_Ocotea_quixos_Lam._Kosterm._Lauraceae_flower_calices


PLANTAGO
Nowy produkt
0000830
Brak opini

Zobacz także

Produkt dodany do ulubionych

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.