Cynamonowiec amazoński ( Ocotea quixos ) Ishpingo - liść

Aromatyczny liść cynamonowca

Więcej szczegółów

Nowość

19,99 zł

  • 50g
  • 25g

- +

Porównaj

Produkty powiązane

 
Więcej informacji

Cynamonowiec amazoński – (łac. Ocotea quixos).

Rodzina: wawrzynowate (łac. Lauraceae)
Gatunek: cynamonowiec amazoński (łac. Ocotea quixos)
Inne nazwy: canela amazonica, ispinku, cynamonowiec amerykański
Surowiec: liść cięty

Cynamonowiec amazoński to drzewo występujące na terenie Ameryki Południowej. Szczególnie licznie w Ekwadorze oraz w Kolumbii. Cynamonowiec dorasta do ok. 20-30 metrów wysokości. Jest rośliną wiecznie zieloną. Od najdawniejszych czasów jego właściwości prozdrowotne oraz walory aromatyczne i smakowe znane są Indianom z plemion Quechua. Najcenniejszym surowcem pozyskiwanym z cynamonowca są jego liście i kwiaty. W ich składzie odnajdziemy wiele substancji, które wywierają dobroczynny wpływ na kondycję całego organizmu. Są wśród nich antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia, pierwiastki takie, jak żelazo, wapń i mangan, a także cenne olejki. Liście cynamonowca są stosowane przede wszystkim w kuchni, jako dodatek do potraw. Z ich wykorzystaniem przygotowuje się również nalewki i napary, które często wykorzystywane są w trakcie ważnych obrzędów i rytuałów. Cynamonowiec amazoński - znany i ceniony już w epoce inkaskiej, równie chętnie stosowany we współczesnej, nowoczesnej kuchni krajów Ameryki Południowej. Jest kluczowym składnikiem tradycyjnych potraw ekwadorskich, m.in. słynnego napoju alkoholowego alajua czy tzw. mazamorra morrada (rodzaj puddingu).

Działanie i zastosowanie:

  • poprawia ogólną odporność organizmu

  • pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego

  • spowalnia procesy starzenia organizmu

  • zapobiega namnażaniu szkodliwych komórek oraz wolnych rodników

  • działa delikatne rozgrzewająco

  • działa odprężająco


Dawkowanie:
Sproszkowany surowiec stosuje się, jako przyprawę. Nadaje daniom charakterystyczny, cynamonowy posmak i aromat, jednak nie tak intensywny,, jak przy zastosowaniu powszechnie używanego cynamonu. Dawkę należy dostosować do indywidualnych upodobań. Nadaje się do dań na słodko; ciast i deserów, a także do potraw o bardziej wytrawnym charakterze.

Źródła:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ocotea_quixos
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7311599
https://www.academia.edu/3044944 /Chemical_composition_and_biological_activities_of_Ishpingo_essential_oil_a_traditional_Ecuadorian_spice_from_Ocotea_quixos_Lam._Kosterm._Lauraceae_flower_calices


Path: > > > > Cynamonowiec amazoński ( Ocotea quixos ) Ishpingo - liść
 
Dodatkowe informacje
6 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: