Szanowni Klienci,

   z przykrością informujemy, iż w związku z nagłym wprowadzeniem nowych rządowych obostrzeń tj. zamknięcie przedszkoli, zamówienia złożone od 25.03.2021 będą realizowane z opóźnieniem.

Czas wysyłki: 5 - 7 dni roboczych dni roboczych.  

Przepraszamy za chwilowe utrudnienia.

Cynamonowiec amazoński ( Ocotea quixos ) Ishpingo - liść

Cynamonowiec amazoński jest niezwykle aromatyczną rośliną, której kulinarnie wykorzystuje się liście. Stanowią one ważną część kuchni Indian. W smaku przypomina nieco powszechny cynamon, jest jednak od niego delikatniejszy. Pasuje do dań słodkich i wytrawnych.

Więcej szczegółów

Nowość

24,97 złbrutto
23,78 złnetto

  • 50g

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Cynamonowiec amazoński – (łac. Ocotea quixos).

Rodzina: wawrzynowate (łac. Lauraceae)
Gatunek: cynamonowiec amazoński (łac. Ocotea quixos)
Inne nazwy: canela amazonica, ispinku, cynamonowiec amerykański
Surowiec: liść cięty

Opis rośliny:

Cynamonowiec amazoński to drzewo występujące na terenie Ameryki Południowej. Szczególnie licznie spotykany jest w Ekwadorze oraz w Kolumbii. Cynamonowiec dorasta do ok. 20-30 metrów wysokości. Jest rośliną wiecznie zieloną.

Właściwości i tradycyjne zastosowanie cynamonowca amazońskiego:

Od najdawniejszych czasów jego właściwości wraz z walorami aromatycznymi i smakowymi znane były Indianom z plemion Quechua. Najcenniejszym surowcem pozyskiwanym z cynamonowca są jego liście i kwiaty. W ich składzie odnajdziemy wiele substancji. Są wśród nich antyoksydanty, które mają wpływ na spowolnienie procesów starzenia; pierwiastki takie jak żelazo, wapń i mangan, a także olejki. Liście cynamonowca są stosowane przede wszystkim w kuchni, jako dodatek do potraw. Z ich wykorzystaniem przygotowuje się również nalewki i napary, które często wykorzystywane są w trakcie ważnych obrzędów i rytuałów. Cynamonowiec amazoński - znany i ceniony już w epoce inkaskiej, równie chętnie stosowany we współczesnej, nowoczesnej kuchni krajów Ameryki Południowej. Jest kluczowym składnikiem tradycyjnych potraw ekwadorskich, m.in. słynnego napoju alkoholowego alajua czy tzw. mazamorra morrada (rodzaj puddingu).

Liście cynamonowca amazońskiego mogą poprawiać ogólną odporność organizmu i pozytywnie wpływać na funkcjonowanie układu immunologicznego. Wspierają zdolność organizmu do zwalczania namnażania się szkodliwych komórek oraz wolnych rodników. Cynamonowiec ułatwia delikatne rozgrzewanie i może pomagać w odprężeniu. Liście cynamonowca s
tosuje się jako przyprawę. Nadaje daniom charakterystyczny, cynamonowy posmak i aromat, jednak nie tak intensywny, jak przy zastosowaniu powszechnie używanego cynamonu. Dawkę należy dostosować do indywidualnych upodobań. Nadaje się do dań na słodko; ciast i deserów, a także do potraw o bardziej wytrawnym charakterze.

Źródła:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ocotea_quixos
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7311599
https://www.academia.edu/3044944 /Chemical_composition_and_biological_activities_of_Ishpingo_essential_oil_a_traditional_Ecuadorian_spice_from_Ocotea_quixos_Lam._Kosterm._Lauraceae_flower_calices


Path: > > > > Cynamonowiec amazoński ( Ocotea quixos ) Ishpingo - liść
 
Dodatkowe informacje
8 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: