Rodzina: toinowate (łac. Apocynaceae) Rodzaj: Gymnema Gatunek: gumar (łac. Gymnema sylvestre) Surowiec: liść cięty
Opis rośliny:
Gumar to pnącze z rodziny toinowatych, które występuje przede wszystkim na południu Azji. Preferuje klimat tropikalny, często porasta drzewa. Ma eliptyczne, pokryte włoskami liście, a gdy kwitnie, wytwarza żółte, pięciopłatkowe kwiaty.
Właściwości:
Gumar jest rośliną cenioną przede wszystkim w medycynie ajurwedyjskiej. W Indiach bywa nazywana „pogromcą cukru”. Nawet niewielka ilość zjedzonych liści gumar potrafi zahamować na kilka godzin odczuwanie smaku słodkiego, dlatego też może być sprzymierzeńcem wszystkich, którzy aktualnie walczą z nadwagą – zmniejsza apetyt na słodycze. W ajurwedzie liście gumar są stosowane przede wszystkim u osób z problemami cukrzycowymi. Azjatyccy zielarze uważają, że pomagają one w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi oraz wspomagają produkcję insuliny, a także regulują prawidłowy poziom cholesterolu. Uważa się również, że substancje zawarte w liściach działają osłonowo na trzustkę oraz wspomagają jej regenerację. Przypisuje się im również działanie moczopędne oraz bakteriobójcze.
W liściach gumar znajduje się wiele cennych dla naszego zdrowia składników bioaktywnych. Są to m.in. glikozydy i kwasy. Glikozydy stymulują produkcję insuliny oraz regulują poziom cukru we krwi.
Zastosowanie:
Medycyna ajurwedyjska zaleca stosowanie naparu z liści gumar (1-2 łyżeczki surowca należy zalać gorącą wodą i zaparzać pod przykryciem przez kwadrans). Przeciwskazania: Liście gumar nie powinny być spożywane przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Osoby chorujące na cukrzyce powinny częściej mierzyć poziom glukozy.