Orzech włoski - liść cięty
Liście orzecha włoskiego - są surowcem zielarskim stosowanym w przypadku problemów skórnych, wspomagają ponadto przy cukrzycy oraz wzmacniają odpowiedź organizmu na pasożyty układu pokarmowego. Liście orzecha włoskiego pomagają w swobodnym oddychaniu i korzystnie oddziaływują na stawy.
Orzech włoski (łac. Juglans regia)
Rodzina: orzechowate (łac. Juglandaceae)
Rodzaj: orzech (łac. Juglans)
Gatunek: orzech włoski (łac. Juglans regia)
Surowiec: liść cięty orzecha włoskiego
Opis rośliny:
Orzech włoski należący do rodziny orzechowatych występuje w Europie oraz w Azji. Preferuje jasne, nasłonecznione stanowiska. Dorasta do 35 m wysokości, posiada rozgałęzioną koronę. Średnica pnia może osiągać nawet 2 m. Często jest uprawiany w celach spożywczych, ze względu na smaczne, jadalne nasiona. Jednak nie tylko nasiona orzecha są cenionym surowcem. W medycynie ludowej od dawien dawna wykorzystywano jego liście. Liście orzecha włoskiego zawierają wiele substancji. Są w nich garniki, flawonoidy, olejek eteryczny, karotenoidy, juglon, triterpeny oraz witaminy B1, B2, C, K i PP.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie liści orzecha włoskiego:
Liście orzecha włoskiego stosowano głównie przy problemach skórnych. Mają pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, a także wzmacniają organizm w walce z pasożytami. Juglon i olejek eteryczny wzmagają procesy przeciwzapalne i obronne przeciw drobnoustrojom. Tanina działa ściągająco. Z liści można przygotować odwary lub napary, które wspomagają układ pokarmowy. Dawniej były również stosowane wspierająco w trakcie infekcji wirusowych. Liście orzecha włoskiego były one używane wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Obecnie są również częstym surowcem w kosmetologii. Zarówno liście, jak i łupiny orzecha, mają naturalne właściwości przyciemniające. Dlatego też dawniej kobiety stosowały je do przygotowywania naturalnych płukanek do włosów, które miały odżywiać kolor włosów ciemnych.
Przeciwwskazania do stosowania liści orzecha włoskiego:
Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zachować ostrożność w stosowaniu liści orzecha włoskiego.
Źródła:
http://rozanski.li/2110/lisc-orzecha-wloskiego-folium-juglandis-w-fitoterapii-praktycznej/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Orzech_w%C5%82oski