Orzech włoski - liść cięty

Liście orzecha włoskiego - są surowcem zielarskim stosowanym w przypadku problemów skórnych, wspomagają ponadto przy cukrzycy oraz wzmacniają odpowiedź organizmu na pasożyty układu pokarmowego. Liście orzecha włoskiego pomagają w swobodnym oddychaniu i korzystnie oddziaływują na stawy.

Więcej szczegółów

Nowość

4,79 złbrutto
4,57 złnetto

4,79 zł za szt.
  • 50g
  • 100g

- +

Porównaj

IlośćKwotaZniżkaCena jedn.ZaoszczędźKup
3 14,09 zł 4,70 zł 4,70 zł Zaloguj się  
5 23,01 zł 4,60 zł 4,60 zł Zaloguj się  
10 44,59 zł 4,46 zł 4,46 zł Zaloguj się  
 
Więcej informacji

Orzech włoski (łac. Juglans regia)

Rodzina: orzechowate (łac. Juglandaceae)
Rodzaj: orzech (łac. Juglans)
Gatunek: orzech włoski (łac. Juglans regia)

Surowiec: liść cięty orzecha włoskiego

Opis rośliny:

Orzech włoski należący do rodziny orzechowatych występuje w Europie oraz w Azji. Preferuje jasne, nasłonecznione stanowiska. Dorasta do 35 m wysokości, posiada rozgałęzioną koronę. Średnica pnia może osiągać nawet 2 m. Często jest uprawiany w celach spożywczych, ze względu na smaczne, jadalne nasiona. Jednak nie tylko nasiona orzecha są cenionym surowcem. W medycynie ludowej od dawien dawna wykorzystywano jego liście. Liście orzecha włoskiego zawierają wiele substancji. Są w nich garniki, flawonoidy, olejek eteryczny, karotenoidy, juglon, triterpeny oraz witaminy B1, B2, C, K i PP.

Właściwości i tradycyjne zastosowanie liści orzecha włoskiego:

Liście orzecha włoskiego stosowano głównie przy problemach skórnych. Mają pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, a także wzmacniają organizm w walce z pasożytami. Juglon i olejek eteryczny wzmagają procesy przeciwzapalne i obronne przeciw drobnoustrojom. Tanina działa ściągająco. Z liści można przygotować odwary lub napary, które wspomagają układ pokarmowy. Dawniej były również stosowane wspierająco w trakcie infekcji wirusowych. Liście orzecha włoskiego były one używane wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Obecnie są również częstym surowcem w kosmetologii. Zarówno liście, jak i łupiny orzecha, mają naturalne właściwości przyciemniające. Dlatego też dawniej kobiety stosowały je do przygotowywania naturalnych płukanek do włosów, które miały odżywiać kolor włosów ciemnych.

Przeciwwskazania do stosowania liści orzecha włoskiego:

Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zachować ostrożność w stosowaniu liści orzecha włoskiego. 

Źródła:

http://rozanski.li/2110/lisc-orzecha-wloskiego-folium-juglandis-w-fitoterapii-praktycznej/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Orzech_w%C5%82oski

Path: > > > Orzech włoski - liść cięty
 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: