Orzech włoski. - liść cięty
    Orzech włoski. - liść cięty
    Orzech włoski. - liść cięty
    Orzech włoski. - liść cięty
    Orzech włoski. - liść cięty
    Orzech włoski. - liść cięty

    Orzech włoski - liść cięty

    0000312
    6,49 zł
    Brutto

    Liście orzecha włoskiego - są surowcem zielarskim stosowanym w przypadku problemów skórnych, wspomagają ponadto przy cukrzycy oraz wzmacniają odpowiedź organizmu na pasożyty układu pokarmowego. Liście orzecha włoskiego pomagają w swobodnym oddychaniu i korzystnie oddziaływują na stawy.

    Opcje wagowe
    • 50g
    • 100g

     

    Orzech włoski (łac. Juglans regia)

    Rodzina: orzechowate (łac. Juglandaceae)
    Rodzaj: orzech (łac. Juglans)
    Gatunek: orzech włoski (łac. Juglans regia)

    Surowiec: liść cięty orzecha włoskiego

    Opis rośliny:

    Orzech włoski należący do rodziny orzechowatych występuje w Europie oraz w Azji. Preferuje jasne, nasłonecznione stanowiska. Dorasta do 35 m wysokości, posiada rozgałęzioną koronę. Średnica pnia może osiągać nawet 2 m. Często jest uprawiany w celach spożywczych, ze względu na smaczne, jadalne nasiona. Jednak nie tylko nasiona orzecha są cenionym surowcem. W medycynie ludowej od dawien dawna wykorzystywano jego liście. Liście orzecha włoskiego zawierają wiele substancji. Są w nich garniki, flawonoidy, olejek eteryczny, karotenoidy, juglon, triterpeny oraz witaminy B1, B2, C, K i PP.

    Właściwości i tradycyjne zastosowanie liści orzecha włoskiego:

    Liście orzecha włoskiego stosowano głównie przy problemach skórnych. Mają pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, a także wzmacniają organizm w walce z pasożytami. Juglon i olejek eteryczny wzmagają procesy przeciwzapalne i obronne przeciw drobnoustrojom. Tanina działa ściągająco. Z liści można przygotować odwary lub napary, które wspomagają układ pokarmowy. Dawniej były również stosowane wspierająco w trakcie infekcji wirusowych. Liście orzecha włoskiego były one używane wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Obecnie są również częstym surowcem w kosmetologii. Zarówno liście, jak i łupiny orzecha, mają naturalne właściwości przyciemniające. Dlatego też dawniej kobiety stosowały je do przygotowywania naturalnych płukanek do włosów, które miały odżywiać kolor włosów ciemnych.

    Przeciwwskazania do stosowania liści orzecha włoskiego:

    Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zachować ostrożność w stosowaniu liści orzecha włoskiego. 

    Źródła:

    http://rozanski.li/2110/lisc-orzecha-wloskiego-folium-juglandis-w-fitoterapii-praktycznej/
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Orzech_w%C5%82oski

    Nowy
    5904161793304
    No reviews
    FAQ - najczęściej zadawane pytania

    Dla zainteresowanych klientów przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań związanych z produktami.

    Dowiedz się więcej

    Produkt dodany do ulubionych

    Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.