Boldo - cięty liść 50g
Liście boldo wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego, pomagają w regulacji wydzielania żółci, wspierają ochronę wątroby i przewodu pokarmowego. Roślina ta rośnie w ciepłych klimatach. Wykorzystuje się ją także jako przyprawę.
Boldo (łac. Peumus boldus)
Rodzina: Monimiaceae
Rodzaj: Peumus
Gatunek: boldus
Inne nazwy: boldo, boldus, boldoa, boldina, boldu, baldina, molina
Surowiec: liść cięty boldo
Opis rośliny:
Boldo to wiecznie zielony krzew, który występuje w Andach. Dorasta do 8 metrów wysokości. Bardzo często jest rośliną uprawną, zwłaszcza popularna jest w Maroku, Włoszech i Brazylii.
Liście boldo zawierają wiele składników tj.: alkaloidy, kumaryny, oleje, flawonoidy, garbniki, sole mineralne. Boldyna jest głównym alkaloidem zawartym w boldo.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie liści boldo:
Właściwości liści boldo znane są w wielu zakątkach świata. Bardzo popularne są szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Liście boldo stosowane są w medycynie naturalnej jako środek wspomagający przy problemach układu pokarmowego, przede wszystkim w funkcji wątroby. Poprawiają procesy trawienia, stymulują produkcję żółci, pomagają osłaniać żołądek i wątrobę. Wspierając pracę tej ostatniej, liście boldo pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. Boldo może korzystnie oddziaływać na funkcję wydalniczą nerek i ułatwiać odpowiedź organizmu na drobnoustroje. Liście boldo mogą pomagać łagodzić napięcia spowodowane stresem. W Ameryce Południowej wykorzystywane są jako środek na kaca.
W tradycyjnej medycynie z liści boldo przyrządza się napary i nalewki. Suszone liście są również często stosowane jako przyprawa, zwłaszcza do dań mięsnych.
Przeciwwskazania do stosowania boldo:
Liście boldo wykazują działanie poronne, dlatego też nie wolno stosować ich w ciąży i w trakcie karmienia piersią.
Źródła:
http://www.przyprawowy.pl/boldo-boldyna.html
https://rozanski.li/179/zakupy-w-sieci-i-boldo/
Więcej informacji o boldo znajdziesz na blogu:
https://www.plantago-sklep.pl/blog/boldo/