Wiciokrzew japoński ( Lonicera japonica ) łodygi 50 g
Wiciokrzew japoński to pochodząca z Azji roślina, która prócz niezwykle dekoracyjnych właściwości, ma także inne zalety. Wspiera układ odpornościowy w zwalczaniu różnego rodzaju infekcji oraz pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy. W Japonii i Korei jest częstym dodatkiem do potraw.
Wiciokrzew japoński (łac. Lonicera japonica)
Rodzina: przewiertniowate (łac. Caprifoliaceae)
Rodzaj: wiciokrzew (łac. Lonicera)
Gatunek: wiciokrzew japoński (łac. Lonicera japonica)
Inne nazwy: suchodrzew
Surowiec: łodygi wiciokrzewu
Opis rośliny:
Wiciokrzew japoński to jeden z licznych przedstawicieli wiciokrzewów. Są to pnącza osiągające wysokość od 5 do 10 metrów. Wiciokrzew występuje przede wszystkim w Azji, zwłaszcza w Japonii i Korei. Ma pierzaste liście oraz drobne, kremowo-żółte kwiaty.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie wiciokrzewu japońskiego:
Wiciokrzew to przede wszystkim cenne źródło soli mineralnych. W tradycji japońskiej i koreańskiej wykorzystuje się zarówno łodygi, jak i liście oraz kwiaty wiciokrzewu. Stanowią one często samodzielny dodatek do potraw, ale przygotowuje się też z nich nalewki, syropy i napary.
W tradycyjnej medycynie azjatyckiej wiciokrzew wykorzystywany jest przede wszystkim ze względu na dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Stosuje się go w trakcie infekcji, jako wsparcie w przypadku kataru, kaszlu i podwyższonej temperatury. Ponadto wiciokrzew korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy.
Przeciwwskazania do stosowania wiciokrzewu japońskiego:
Ze względu na brak odpowiednich badań, produkt nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródło:
http://japonia-online.pl/article/727
http://rozanski.li/2857/wiciokrzew-zwyczajny-lonicera-xylosteum-linne-jako-purgans-laxans-et-emeticum-zastosowanie-innych-gatunkw-z-rodzaju-lonicera/